Turvaistuimen valinta
Ennen turvaistuimen valintaa kannattaa tutustua turvaistuintestien tuloksiin. Aina ei ole tarpeen ostaa testivoittajaistuinta vaan erinomaisen tai hyvän testituloksen saavuttaneista istuimista voi valita omasta mielestä tarkoituksenmukaisimman. Välttävän tai heikon arvosanan saaneet turvaistuimet Autoliitto sen sijaan kehottaa jättämään liikkeen hyllylle.

Kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin valitessasi turvalaitetta lapselle
Lapsen turvalaitteita ovat muun muassa turvakaukalo, turvaistuin ja turvavyöistuin. Puhumme niistä kaikista tässä jutussa välillä turvaistuimina. Kaikkien Suomessa myytävien lasten turvalaitteiden pitää olla E-hyväksyttyjä, jolloin ne täyttävät vähimmäisvaatimukset, jotka EU-alueelle on säädetty. Ulkomaisista nettikaupoista ostettaessa tästä ei välttämättä ole takeita. Uusimman ECE R129 -säännön mukaiset lapsen turvalaitteet määrittelevät soveltuvuuden lapselle tämän pituuden mukaan. Kyseiset tuotteet ovat myös sivutörmäystestattuja.
I-Size on ECE R129 -säännön alainen yhdenmukaistamisjärjestelmä. I-Size-standardin mukaiset turvaistuimet sopivat kaikkiin i-Size-autoihin. I-Size-istuimessa on aina ISOFIX-kiinnitys, jolloin istuimen väärinkiinnittämisen mahdollisuus on pienempi ja myös tyhjänä oleva turvaistuin pysyy paikoillaan autossa eikä paiskaudu etupenkeillä istuvien niskaan. Mikäli autossasi on ISOFIX-kiinnitysjärjestelmä mutta ajoneuvosi ei kuitenkaan ole i-Size-auto, varmista istuimen soveltuvuus turvalaitevalmistajan nettisivuilta.
Turvaistuimen on oltava lapselle sopivan kokoinen. Kun turvalaite käy pieneksi, on hankittava uusi, kyseiseen elämäntilanteeseen paremmin soveltuva vaihtoehto: turvakaukalo vaihtuu turvaistuimeen, turvaistuin turvavyöistuimeen.
Uusien 3 way fix -telakoiden myötä pienten lasten kuljettaminen on mahdollista myös makuuasennossa ja kylki ajosuuntaan tätä tarkoitusta varten suunnitelluissa turvalaitteissa. Tämä vaikuttaisi testituloksien valossa olevan varsin turvallinen kuljetustapa. Toki myös turvalaitteista, joissa lapsi matkustaa selkä menosuuntaan, löytyy hyviä vaihtoehtoja vauvaikäiselle.
Sellaisestakin turvalaitteesta, jossa lapsi matkustaa kylki menosuuntaan, siirrytään häntä kuljettamaan istuvammassa asennossa ja selkä menosuuntaan turvalaitteen käytyä pieneksi. Selkä menosuuntaan kuljettamista jatketaan niin kauan, kun se on lapsen koko huomioon ottaen mahdollista, käytännössä vähintään kolmeen ikävuoteen saakka. Se, että lapsen polvet ovat koukussa, ei tarkoita sitä, että turvalaite pitäisi jo kääntää ympäri ja lapsen matkustaa kasvot menosuuntaan.
Asianmukaisen turvavyöistuimen, turvaistuimen tai turvakaukalon mukana tulee aina käyttöohje joko vihkosena tai sähköisessä muodossa. Tutustu myös autosi käyttöohjeeseen ja varmista, asettavatko auton omat turvalaitteet tai muut rakenteet joitain rajoituksia lasten turvakaukaloiden, turvaistuinten tai turvavyöistuinten sijoitteluun tai asentamiseen.
Esimerkiksi joissakin tila-autoissa on takaistuimen jalkatilassa kannelliset säilytyslokerot, jotka edellyttävät erityistoimenpiteitä käytettäessä tukijalallista istuinta. Usein autonvalmistajan ohjeistuksena on säilytyslokeron kannen avaaminen ja turvaistuimen tukijalan tukeminen lokeron pohjalle tai lokeron täyttäminen sitä varten suunnitellulla täytepalalla.
Turvaistuintestit
Autoliitto julkaisee Suomessa eurooppalaisten auto- ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamat turvaistuintestit. Turvaistuintestien istuinkohtaiset arviot ovat kaikkien luettavissa. Jäsenemme pääsevät lukemaan testeistä koko testiraportin, jossa tulokset ja niiden taustat on selitetty yksityiskohtaisemmin.

Voiko lapselle ostaa käytetyn turvaistuimen?
Käytetyn turvaistuimen tai käytetyn turvakaukalon ostamista kannattaa aina harkita huolellisesti. Lapsiperheiden käytössä olevat varusteet vaihtavat omistajaa nopeasti lasten kasvaessa erilaisten nettimyyntipalstojen ja kirpputorien kautta. Monesti tarjolla on vähän käytettyä ja uudenveroista tavaraa todella edullisesti. Ventovieraalta hankitun käytetyn turvavyöistuimen, turvaistuimen tai käytetyn turvakaukalon historiasta ei voi milloinkaan olla täysin varma – ehjältäkin näyttävä turvalaite on saattanut olla kolarissa ja vaurioitua.
Oman perheen tai luotettavan tuttavan käytössä aiemmin ollutta turvalaitetta voi toki hyödyntää. Mikäli käytetyn turvavyöistuimen, turvaistuimen tai turvakaukalon mukana ei ole alkuperäistä käyttöohjetta, on sellainen syytä etsiä netistä. Nettiohjeen osalta on olennaista varmistaa, että se on tarkoitettu juuri kyseiseen vuosimalliin.
Ostopäätöstä tehdessä kannattaa huomioida, että turvalaitteen vanhetessa sen materiaalit, esimerkiksi muoviosat, saattavat haurastua. Eri turvaistuinten käyttöikä vaihtelee. Tiedon oman turvalaitteesi maksimikäyttöajasta saat selville käyttöohjeesta, maahantuojalta tai jälleenmyyjältä. Tuotteen valmistusvuosi selviää käyttöohjeesta tai turvalaitteen rungosta.

Huolehdi, että turvalaite sopii autoon – nyt ja tulevaisuudessa
Turvalaitetta pitää sovittaa autoon ennen ostopäätöksen tekoa. Varmista, että turvalaite mahtuu autoon ongelmitta ja että auton ovi menee kiinni turvalaitteen ollessa kiinnitettynä. Olennaista on myös huomioida, että esimerkiksi turvavyöistuin on käytössä useita vuosia, ja se ikään kuin kasvaa lapsen mukana.
On tärkeää, että turvavyöistuimen sopivuus autoon varmistetaan myös maksimisäädöillä. Jos esimerkiksi auton takaistuimen pääntuki ei ole irrotettavissa, saattaa se estää turvavyöistuinta asettumasta oikein silloin, kun istuimen oma pääntuki on ylempänä. Nämä ovat tärkeitä asioita huomioida paitsi turvalaitetta hankittaessa myös autokaupoilla oltaessa.
Turvalaitetta tulee siis aina sovittaa autoon, jonka on aikeissa ostaa. Kun turvaistuinta sovitetaan autoon, kannattaa kiinnittää huomiota etuistuimen asentoon. Vaikka turvalaitteen pääasiallinen paikka on takaistuimella, vie moni turvalaite paljon tilaa ja pakottaa näin vetämään etupenkin melko eteen – tietyissä autoissa jopa niin eteen, että etuistuimella matkustaminen on vaikeaa. Varsinkin kasvot menosuuntaan asennettavan turvalaitteen sopivuutta testatessa kannattaa myös lapsi laittaa turvalaitteeseen, jotta saa varmistettua, että hänellekin jää riittävästi jalkatilaa.
Nettikaupasta ostettaessa sovittaminen omaan autoon ei ole mahdollista. Siksi suosittelemme turvaistuimen hankkimista liikkeestä tai ainakin istuimen sovittamista siellä ennen nettikaupasta tilaamista.
Autoliiton video turvakaukalon valinnasta
Tutustu Autoliiton julkaisemaan, turvakaukalon valintaa käsittelevään videoon. Videossa opastetaan sopivan turvakaukalon hankintaan ja oikeaoppiseen käyttöön.