Öljynvaihto on vain osa auton huoltoa

Ensimmäiseksi on tärkeää ottaa huomioon, että auton huoltoon sisältyy paljon muutakin kuin öljynvaihto. On tärkeää, että auto huolletaan ajallaan sen huolto-ohjelmaa säntillisesti noudattaen. Huoltoväliä määriteltäessä on huomioitu myös öljynvaihtovälin asettamat vaatimukset.

Joissakin autoissa huoltoväli saattaa olla myös muuttuva, eli se määräytyy auton käyttötavan ja käyttöolosuhteiden mukaan. Moottoriöljyn vaihto on siis yksi – mutta vain yksi – huolto-ohjelmaan kuuluvista huoltotoimenpiteistä.

Lähetä tarjouspyyntö huollosta useampaan paikkaan

Autoliitto suosittelee kääntymään auton huoltoon liittyvissä asioissa asiantuntevan huoltoliikkeen puoleen. Asiantuntemusta ja osaamista löytyy toki muualtakin kuin merkkikorjaamoista, joten huoltotarjouksia kannattaa pyytää eri paikoista.

Ennen öljynvaihtoa on tärkeää varmistaa, minkä merkkistä moottoriöljyä ja suodattimia huoltotarjoukseen sisältyy. Esimerkiksi suodattimina Autoliitto suosittelee käyttämään vain laadukkaita tuotteita, jotka ovat OE- (Original Equipment) tai OEM-tasoa (Original Equipment Manufacturer) eli vastaavat valmistajan varaosille asettamia laatuvaatimuksia tai jopa ylittävät ne. Kehnoimmilla edullisilla suodattimilla huoltohinnassa saatu säästö saattaa tulla pitkällä aikavälillä varsin kalliiksi.

Huollossa voi turvallisesti säästää neuvottelemalla huoltoliikkeen kanssa siitä, voisiko tuoda omat öljyt öljynvaihtoon. Usein saman öljyn litrahinta on huomattavasti kohtuullisempi, kun se ostetaan tarvikeliikkeestä – tosin öljypänikän hakeminen aiheuttaa oman vaivansa ja myös jonkin verran kuluja. Kannattaa miettiä tarkasti, onko öljyn kuljettaminen kuitenkaan vaivan arvoista.

Myös öljykanisterin koko suhteessa auton moottorin öljytilavuuteen saattaa aiheuttaa tarpeen ostaa öljyä enemmän kuin sitä tarvitaan. Tämä vesittää helposti saadut kustannussäästöt, koska korjaamon hanasta saadaan valutettua öljyä juuri sen verran kuin tarvitaan.

Liity Autoliiton jäseneksi

Autoliiton jäsenyys kannattaa. Liittymällä Plus-, ePlus-, Premium- tai ePremium-jäseneksi saat käyttöösi Tiepalvelun monipuoliset palvelut ilman erillisiä kustannuksia. Lisäksi saat Moottorin painettuna ja diginä, lukuoikeuden Moottori+ -sisältöihin sekä rahanarvoisia etuja autoiluun, ajoneuvon ylläpitoon ja matkailuun liittyen.

Tutustu jäsenyyksiin

Oikean öljylaadun valitseminen on tärkeää

Öljyn kohdalla ei kannata kuitenkaan säästellä liikaa. Autossa tulee käyttää laadukkaita, tunnettujen valmistajien moottoriöljyjä, jotka varmasti täyttävät autonvalmistajan kyseiselle automallille asettamat laatuvaatimukset. Onkin tärkeää varmistaa auton käyttöohjeesta, minkä laatuluokituksen mukaista öljyä valmistaja on tarkoittanut käytettäväksi kyseisessä moottorissa – se, että pelkkä viskositeetin määrittelevä SAE-luku täsmää, ei yksin riitä.

Esimerkiksi uudempiin moottoreihin on omat öljynsä ja vanhempiin omansa. Erityisen herkkiä väärälle öljylle ovat muun muassa sellaiset moottorit, joissa on öljykylvyssä pyörivä jakohihna. Väärä lisäaineistus tai oikean lisäaineistuksen puuttuminen aiheuttavat vaurioita jakohihnaan ennenaikaisesti. Jos hihna katkeaa tai siitä irtoava kumisilppu vaikeuttaa öljyn kulkua, eskaloituu tilanne herkästi moottorivaurioksi.

Eri moottoriöljyvalmistajien ja -maahantuojien verkkosivuilta löytyy öljynvalitsimia, jotka rekisterinumeroa hyödyntäen auttavat valitsemaan juuri kyseisen valmistajan tuotteista oikean öljylaadun.

Öljynvaihdon jälkeen kannattaa käytettyä öljyä varata ainakin litran verran mukaan autoon lisäysöljyksi. Jos lisäystarve iskee kesken matkan, on huomattavasti helpompi toimia, kun oikeaa moottoriöljyä on heti saatavilla eikä sitä tarvitse lähteä mistään sen kummemmin etsiskelemään. Öljymäärä on syytä tarkastaa säännöllisesti huoltokäyntien välissä, esimerkiksi joka toisen tankkauksen yhteydessä.

Dokumentoitu huoltohistoria palkitsee

Huoltoliikkeen leimat tai sähköiset merkinnät huoltokirjassa ovat esimerkiksi autoa myytäessä huomattavasti vakuuttavamman oloisia kuin omat töherrykset ruutuvihossa. Tämä ei ole jälleenmyyntiarvon kannalta mitenkään vähäpätöinen asia.

Auton omistajan tai haltijan on syytä kuitenkin myös itse perehtyä auton huolto-ohjelmaan, jotta saa varmistettua, että varmasti kaikki siinä määritellyt huoltotoimet tulee tehtyä ajallaan. Jos huolto-ohjelmaa ei löydy auton käyttöohjeesta tai huoltokirjasta, kannattaa sellainen pyytää tulosteena merkkihuollosta.

Öljynvaihto itse – mitä ottaa huomioon?

Mikäli öljynvaihdon kuitenkin päätyy tekemään itse, on tärkeää huolehtia vaihtotyön turvallisuudesta. Tunkin varassa olevan auton alle ei saa milloinkaan mennä, joten olisi tärkeää, että käytettävissä olisi asianmukainen nosturi, öljynvaihtomonttu tai vastaava. Tunkki voi paitsi pettää myös saada auton vinoon, jolloin kaikki vanha öljy ei välttämättä valu pois öljypohjasta. Sama pätee tilanteeseen, jossa auto nostetaan tunkilla ja tuetaan pukilla. Muutenkin nykyautoissa on moottoritilan pohjalla usein suojamuovi, jonka irrottaminen – tai siinä olevan huoltoluukun avaaminen – vaatii tilaa ja hyvät työskentelyolosuhteet.

Nämä suojat ja jopa osa öljypohjista ovat erittäin herkkiä vaurioitumaan, jos niitä käsittelee huolimattomasti. Joidenkin autojen kohdalla onkin järkevämpää turvautua ns. imuvaihtoon öljypropun avaamisen sijaan. Asiantuntevissa korjaamoissa tällaiset automallit ovat tiedossa, mikä myös osaltaan puoltaa vaihtotyön teettämistä ammattilaisella omatoimivaihdon sijaan.

Miten öljynvaihto tehdään?

Vanha öljy valuu moottorista parhaiten pois lämpimänä, joten autolla kannattaa ajaa lenkki ennen ryhtymistä puuhaan. Öljyn pois valumista nopeuttaa myös öljyn täyttöaukon korkin avaaminen ennen pohjapropun avaamista. Ajon jälkeen öljy on kuumaa, ja siksi varovaisuus kannattaa. Öljy tulee valuttaa tätä varten suunniteltuun astiaan, josta se on helppo ottaa talteen esimerkiksi kanisteriin ja toimittaa sitten asiamukaisesti eteenpäin.

Kun öljyä ei enää tipu ulos, voi öljypropun sulkea. Mikäli kyseessä on tiivistettä käyttävä proppumalli, on ainakin tiiviste uusittava. Jos tiiviste on kiinni öljypropussa, on koko proppu vaihdettava. Öljyproppu tulisi kiristää momenttiavaimella auton käyttö- tai huolto-ohjeissa neuvottuun kireyteen. Liian tiukkaan kiristettäessä saattavat tiiviste tai kierteet vaurioitua.

Öljynsuodattimia on hyvin erilaisia, joten yleispätevän ohjeen antaminen sen vaihtamiseksi ei ole mahdollista. Olennaista on varmistaa, että tulee hankittua varmasti laadukas ja oikeanlainen suodatin ja asennettua se tiivisteineen huolellisesti ja oikein.

Öljylaadun ja suodattimen valinnan osalta pätevät samat asiat kuin jo aiemmin tässä tekstissä kerrottiin. Olennaista on varmistaa käyttö- tai huolto-ohjeista, paljonko öljyä moottoriin kuuluu kaataa. Öljypinnan tulisi lopuksi olla öljytikun minimi- ja maksimimerkkien välissä. Sen ollessa hieman lähempänä maksimia on pelivaraa minimiin enemmän. Öljyä ei saa missään tapauksessa olla liikaa eikä liian vähän.

Uutta öljyä kaadettaessa, sen määrää tarkastettaessa sekä öljynsuodatinta vaihdettaessa on syytä huolehtia, ettei epäpuhtauksia pääse öljyn sekaan tai moottorin sisään. Kun oikea määrä öljyä on kaadettu moottoriin, on sen annettava valua rauhassa moottorin läpi öljypohjaan ja sen jälkeen tarkastettava öljytaso mittatikusta tai öljymäärän näytöltä, jos tikkua ei ole.

Jäteöljy, vanha öljynsuodatin ja öljyyn tahriutuneet paperit tms. on huolehdittava asiamukaisesti eteenpäin. Kotitaloudet voivat toimittaa jäteöljyn ja vanhat öljynsuodattimet kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen.

Öljynvaihto itse tehtynä on yllättävän monivaiheinen ja aikaa vievä prosessi öljy- ja varaosahakuineen, tee se itse -halleineen, vaihtotöineen ja jäteöljykuljetuksineen. Kannattaakin siis harkita useampaan kertaan, haluaako todella nähdä vaivan itse vai kääntyisikö kuitenkin autohuollon puoleen.