Suomeksi på svenska In English Auf Deutsch
Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

Kansainvälinen ajokortti

Mikä on kansainvälinen ajokortti?

Kansainvälinen ajokortti, IDP = International Driving Permit, on virallinen, maailman valtakielille tehty käännös kansallisesta ajokortista.

Kansainvälisen ajokortin sisällön ja ulkonäön määrittelevät kansainväliset tieliikennesopimukset. Suomessa valtioneuvosto on antanut kansainvälisten ajokorttien kirjoittamisoikeuden Autoliitolle, mutta edellyttää, että korttien ajo-oikeus  on tarkistutettava Trafilla ennen niiden luovuttamista asiakkaalle.

Kansainvälisiä ajokortteja voi Suomessa hankkia kahta erilaista mallia, jotka on määritelty kansainvälisissä tieliikennesopimuksissa: Genevessä 1949 ja Wienissä 1968.

1949 mallin mukainen kansainvälinen ajokortti on voimassa yhden vuoden myöntämispäivästä. Mallin 1968 kortti on voimassa enintään 3 vuotta myöntämispäivästä. Kukin valtio on määritellyt lainsäädännössään, millaisen ajokortin se hyväksyy. Jotkut maat rajoittavat sekä kansallisen että kansainvälisen ajokortin voimassaoloa erityisesti silloin, jos ulkomaille mennään muussa kuin turistimatkatarkoituksessa. Maahanmuuttotapauksissa on parasta ottaa yhteys paikallisiin viranomaisiin ja varmistaa heiltä, millaisella ajokortilla tulevassa kotimaassa saa autoilla.

Kansainvälisen ajokortin lisäksi oma kansallinen ajokortti on aina oltava myös mukana matkalla.

1949-mallin ajokortin kielikäännökset ovat: ruotsi, englanti, venäjä, kiina, arabia, portugali, espanja, japani, hindi, korea, thai sekä ranska.

1968-mallin ajokortin kielikäännökset ovat: ruotsi, englanti, espanja, venäjä, portugali, serbia, arabia, kiina, hindi, korea, thai sekä ranska.

 

Missä kansainvälistä ajokorttia tarvitaan?

Taulukoon on merkitty, onko kansainvälinen ajokortti pakollinen, tai suositellaanko sitä suomalaisen ajokortin lisäksi.

Maakohtaiset tiedot:   A-B | C-G | H-K | L-N | O-S | T-Z


EU-maissa myönnetyt ajokortit ovat ajokorttidirektiivin nojalla voimassa toisissa EU-maissa.

 

Euroopan maista kv-ajokorttia suosittelevat: Albania, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä. Suosittelu tarkoittaa käytännössä sitä, että kansainvälistä ajokorttia ei ehkä kysytä missään, mutta siitä voi olla hyötyä esim. kolaritilanteessa.

Tietojen perusteena on lyhyt turistimatka. Monissa maissa on hankittava paikallinen ajokortti, jos niissä oleskellaan pitempään kuin 3 tai 6 kuukautta. Muun muassa Equadorissa, Keniassa, Marokossa, Sri Lankalla tai Tunisiassa saa ajaa kansallisella ajokortilla vain 3 kk.

On mahdollista, että joku maa ilmoittaa hyväksyvänsä tietyn sopimusvuoden mukaisen kv-ajokortin, vaikka se ei ole allekirjoittanut kyseisen vuoden tieliikennesopimusta.

Jos jotain maata ei mainita ollenkaan, vaihtoehtoja on kaksi:
1) kyseisen maan lainsäädännössä on hyväksyntä kansallisista ajokorteista turistimatkoilla sellaisenaan tai
2) maa ei ole toimittanut tietojaan FIA:lle.
 

Jos jossain maassa hyväksytään, maahan suositellaan tai maassa on pakollinen useampi malli, riittää sinne vain yksi kansainvälinen ajokortti.

Tiedot perustuvat automatkailun kansainvälisen kattojärjestön FIA:n ajokorttitiedostoon ja annetaan sitoumuksetta, muutokset mahdollisia.

Tärkeää:

Autovuokraamot voivat asettaa omia, näistä lainsäädännön tiedoista poikkeavia ajokorttiehtojaan.

 

Miten kansainvälinen ajokortti haetaan?


Kansainvälistä ajokorttia paikan päällä Hämeentien toimistolla haettaessa on oltava mukana:

- yksi passivalokuva
- kahden todistajan allekirjoittama valokopio voimassa olevan suomalaisajokortin molemmista puolista tai suomalainen ajokortti
hakemus täältä tai hakemus täytetään toimistolla


Voit lähettää hakemuksen myös postitse osoitteeseen:

Autoliitto
AUTOMATKAILU
Hämeentie 105 A
00550 Helsinki


Tällöin liitä mukaan:
- yksi passivalokuva
- kahden todistajan allekirjoittama valokopio suomalaiskortin molemmista puolista (älä lähetä ajokorttia)
- hakemus täältä

Postitse tai muutoin lähetettäessä asiakas maksaa lisäksi toimituskulut.
Autoliitto tai Suomen posti eivät vastaa tavallisina kirjeinä postitettujen kirjeiden perillemenosta. Tavallisen kirjeen kulkua ja perillemenoa posti ei pysty selvittämään, koska kirjeessä ei ole seurantakoodia eikä sen luovutuksesta jää postille kuittausta.
Tämän vuoksi suosittelemme valmiin kansainvälisen ajokortin lähetystä joko postiennakolla, postivakuutettuna kirjeenä, kirjattuna kirjeenä tai esim. DHL:n kautta. Asiakas maksaa lähetyskulut, eli kirjauksen- tai kirjeen vakuuttamisen.

Kortin voi maksaa suoraan verkkokaupassa tai se voidaan lähettää postiennakolla osoitteeseen Suomessa. Siirry kauppaan tästä.

 

Toimitusaika

  • Kansainvälisen ajokortin käsittelyaika on viisi arkipäivää ja postipäivät. Käsittelyaika alkaa siitä, kun hakemus on vastaanotettu Autoliiton toimistolla. Jos haluat valmiin ajokortin postin välityksellä, varaathan myös tähän aikaa. Hakemuksen käsittelyaikaan vaikuttaa se, että kortin myöntämiseen tarvitaan ajo-oikeuden vahvistus Trafilta ennen kuin se annetaan asiakkaalle.

Hinta

1949-mallin kansainvälisen ajokortin hinta on 25 € (sisältää Trafin perimän vahvistusmaksun 3 €).

1968-mallin kansainvälisen ajokortin hinta on 35 € (sisältää Trafin perimän vahvistusmaksun 3 €).

 
Kolmen päivän käsittelyajalla pikamaksulisä 8 €.

Postitse tai muutoin lähetettäessä asiakas maksaa lisäksi toimituskulut.

Maksut peritään ajokorttihakemusta jätettäessä. 

Mistä kansainvälisen ajokortin saa?

Helsinki
Autoliitto
Hämeentie 105 A
00550 Helsinki

 
Jos asut Suomessa muulla kuin pääkaupunkiseudulla:

Lähetä hakemuksesi liitteineen Autoliittoon Helsinkiin, postitamme valmiin kortin antamaasi osoitteeseen.
Voit maksaa kortin helposti AL-kaupassamme, siirry kauppaan tästä.
(Jos haluat valmiin kortin postitettavan johonkin toiseen osoitteeseen kuin lähiosoitteeseesi, kirjaa erillinen toimitusosoite käsin hakemuksen yläreunaan tai erilliselle paperille.)

TAI

Autoliiton palvelupisteistä, katso täältä.

Mistä saan kansainvälisen ajokortin, kun asun ulkomailla?

Suomessa 19.1.2013 voimaantulleen ajokorttilain mukaan kansainvälisen ajokortin voi saada Suomesta Autoliitosta henkilö,

  • jolla on Suomessa annettu voimassa oleva ajokortti
  • tai muussa EU- tai ETA-valtiossa annettu voimassa oleva ajokortti, TOIMITUSAIKA VÄHINTÄÄN KAKSI (2) viikkoa.
  • ja vakinainen asuinpaikka Suomessa

       tai,

  • jos hänellä on suomalainen ajokortti
  • hänen vakinainen asuinpaikkansa on ulkomailla muussa kuin EU- tai ETA-valtiossa.

Muussa EU- tai ETA-valtiossa annetulla ajokortilla voi myös hakea kansainvälistä ajokorttia Suomesta (Autoliiton kautta) silloin, kun hakijalla on pysyvä asuinpaikka Suomessa. Huomioitavaa on, että toimitusaika voi olla kuitenkin merkittävästi nomaalia toimitusaikaa pidempi.

Ajokorttilaki 386/2011 (59. §, 6. momentti):

EU- ja ETA-valtioissa annettujen ajokorttien vastavuoroiseen tunnustamiseen liittyvä ajo-oikeuksia, ajokortteja sekä niihin liittyviä tietoja ja toimenpiteitä koskeva tietojenvaihto toteutetaan ajoneuvoliikennerekisteristä Euroopan unionin ajokorttiverkostoa käyttäen.

Kysymyksiä kansainvälisestä ajokortista, soita:


09 7258 4458 tai
09 7258 4400

 

PDF-tiedostoKansainvälisen ajokortin hakemus 2016 (35 kB)
Hakemuskaavake liitetiedostoineen toimitetaan Autoliittoon postitse osoitteella: Autoliitto, AUTOMATKAILU, Hämeentie 105 A, 00550 Helsinki