Kaikki ajankohtaiset

Elias ja Niko Kalliokoski kovassa iskussa jääradan SM-sarjan avauksessa

28.2.2023, klo 12.43

Jääradan SM-sarjan ensimmäinen osakilpailu ajettiin sunnuntaina Ylivieskassa Paskalannevan turvesuolle tehdyllä radalla. Kalliokosken veljekset Niko, 21, ja Elias, 15, olivat Kia Proceed -autoillaan hyvässä vauhdissa, etenkin alkuerät menivät härmäläiskaksikolta täydellisesti. Finaalissa molempia riivasi pieni epäonni, mutta mahdollisuudet SM-mitaleihin säilyi. Elias ajoi neljänneksi, Niko sai mustan lipun ja oli kymmenes.

Kilpailussa ajettiin alkuerät, joiden perusteella kuljettajat ansaitsivat paikkansa joko B- tai A-finaaliin. Veljekset olivat liekeissä, ensimmäisessä erässä Elias myöhästyi vähän lähdössä ja jäi viidenneksi, mutta raivasi tietään eteenpäin. Ensimmäisen kierroksen aikana Elias nousi toiseksi, ja jahtasi kärjessä mennyttä konkarikuljettaja Johan Dahlbackaa, toisen kierroksen alkaessa vaihtui kärkipaikka, kun härmäläinen lasketteli tyylikkäästi ulkokautta ykköseksi ja voittoon. Isoveli Niko jatkoi Kalliokoskien voittokulkua toisessa erässä, lähtö onnistui täydellisesti ja Niko ajoi muilta karkuun.

– Kisa alkoi hienosti. Hyvä startti ja auto pelitti täydellisesti, ei tarvinnut kuin ajaa muilta karkuun, Niko Kalliokoski kertasi.

– Ei ollut ihan unelmastartti, mutta vauhti oli kohdallaan ja pääsin ohittelemaan ykköseksi, Elias muisteli.

Finaali ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Veljekset saivat valita ensimmäisenä lähtöpaikat, valinta oli lähes uloimmaiset radat. Lähtö meni molemmilta vähän penkin alle, ensimmäisessä kaarteessa sijoitukset olivat kuudes ja seitsemäs, alkoi armoton taistelu kohti kärkeä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Niko oli raivannut tiensä kolmanneksi, Elias oli viidentenä. Niko saavutti kärkeä koko ajan, eroa oli enää joitain metrejä, kunnes kilpailun tuomaristo päätti hylätä ajosuorituksen kilpakumppanin kanssa tapahtuneen kontaktin vuoksi. Pikkuveli Elias nousi tässä vaiheessa neljänneksi, mutta raju taistelu edellä olleen Antti Niemen kanssa johti siihen, että konehuoneeseen oli päässyt lunta eikä auto ollut enää parhaimmillaan.

– Lähtöpaikan valinta epäonnistui, lähdössä auto tipahti uraan ja jäi sutimaan, ekassa mutkassa taisin olla kuudentena. Pääsin nousemaan aika nopeasti, mutta taistelussa kolmospaikasta tuli osumaa, tuomaristo katsoi mut syylliseksi ja langetti mustan lipun. Harmitti kovasti kun ei saanut ajaa edes maaliin asti finaalissa, Niko kertasi finaalia.

– Finaalin lähtö ei onnistunut, mutta nousin neljänneksi. Kilpakumppani kiilasi sen verran penkkaan, että Kiasta meni ilmansuodatin tukkoon, auto ei enää kulkenut suoralla, joten en pystynyt enää taistelemaan kolmospaikasta. Mitaleille jäi onneksi hyvät mahdollisuudet, Ruotsiin lähdetään ajamaan mestaruudesta, Elias päättää.

Jääradan SM-sarjan kaksi viimeistä osakilpailua ajetaan 11.-12. maaliskuuta Ruotsin Morajärvellä.

Tulokset

1) Emil Westman Honda Civic
2) Anton Seppä Toyota Auris
3) Antti Niemi Toyota Yaris
4) Elias Kalliokoski Kia Proceed
5) Johan Dahlbacka Honda Civic

10) Niko Kalliokoski Kia Proceed

Kalliokoski Racing Facebook