Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Toyota Yaris 2000

etutörmäys 13 (81)
sivutörmäys 16 (89%)
kaikkiaan 29 (85%)
jalankulkijatörmäys 13 (36%)

Yaris selvisi kauttaaltaan hyvin törmäystesteissä. Toyota ei nykyisin suosittele asiakkailleen turvaistuinta, mutta on ilmoittanut paneutuvansa asiaan. Sivutörmäystestin tulos oli erinomainen autolle ilman sivuturvatyynyä, mutta kuljettajan pää altistui iskuille tultuaan ulos sivuikkunasta.

Etutörmäys

Yariksen matkustamo säilyi suhteellisen ehjänä. Sekä kuljettajan että matkustajan turvatyyny ovat vakiovarusteita ja nämä toimivat turvallisesti. Auto on varustettu etuturvavöiden esikiristimillä ja turvapysäyttimillä, joiden tarkoitus on estää äkillinen liike eteenpäin törmäystilanteessa ja vähentää rintakehään kohdistuvaa kuormitusta. Takaistuimen keskipaikalla on kuitenkin vain kaksipistevyö, joka aiheuttaa vakavan loukkaantumisriskin selkärankaan ja mahaan.

Sivutörmäys

Yaris ei menettänyt sivutörmäystestissä pistettäkään, mikä on harvinaista autolle ilman sivuturvatyynyjä. Testinukkeen kohdistui epätavallinen vaikutus; lantion ja mahan terävä kiertoliike aiheuttivat vartalon pyörimisen ja pään sinkoutumisen ulos sivuikkunasta. Tämä säästi rintakehää ja kylkiluita sisääntyöntyneen oven iskulta tavallista paremmin. Istuimen ulomman reunan polyuretaanipehmuste vaimentaa iskua testinukkeen, mutta todennäköisesti ei ihmiseen. Testissä pää ei osunut mihinkään, mutta tositilanteessa pää on suuressa vaarassa ikkunan ulkopuolella.

Lasten turvaistuin

Toyota ei nykyisin suosittele turvaistuinta Yarikseen, mutta on ilmoittanut kehittävänsä ajoneuvokohtaista turvaistuinta, joka asennetaan valmiisiin kiinnikkeisiin. Matkustajan aurinkolippaan sijoitettu teksti varoittaa hengen- ja loukkaantumisen vaarasta, mikäli turvaistuin sijoitetaan matkustajan istuimelle. Takaistuimen turvavyöt on suunniteltu turvaistuimen paikalleen asennusta silmälläpitäen. Molemmat testissä käytetyt turvaistuimet on sijoitettu kasvot menosuuntaan. 1-vuotiaan turvaistuin ei suojannut niskaa etutörmäyksessä, mikä on tyypillinen ongelma kasvot menosuuntaan sijoitetuissa turvaistuimissa.

Törmäys jalankulkijaan

Kaksi säärien iskukohtaa arvioitiin heikosti suojaaviksi, muuten pisteet tulivat lähes yksinomaan törmäyksistä aikuiseen ja lapseen. Tulos vastaa tämän testin yleistä linjaa.

Katso lisätiedot ja videoleikkeet euroncap.com sivuilta.

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2000
 • Auton valmistaja:

  Toyota
 • Malli:

  Yaris
 • Autoluokat:

  Pienet autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  4/5 tähteä
 • Lasten turvallisuus:

  -
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  2/5 tähteä