Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Ford Mondeo 2014

aikuismatkustajien suoja 33 pistettä (86 %)
lasten suoja 40 pistettä (82 %)
jalankulkijan suoja 24 pistettä (66 %)
turvavarusteet 9 pistettä (66 %)

Ford Mondeo sai tulokseksi 5 tähteä

Ford Mondeon varusteluun kuuluvat kuljettajan ja etumatkustajan etuturvatyynyt, päätä suojaavat turvaverhot edessä ja takana, sivuturvatyynyt edessä ja kuljettajan polviturvatyyny. Kuljettajan ja etumatkustajan turvavöissä on esikiristimet ja voimanrajoittimet. Kaikilla paikoilla on turvavyömuistuttimet. Takaistuimien reunapaikoilla on Isofix-kiinnikkeet turvaistuimille.

Aikuismatkustajien suoja

Matkustamon rakenteet säilyttivät etutörmäyksessä hyvin muotonsa. Testinuket osoittivat, että etupenkeillä istuvien polvet ja reidet saivat hyvän suojan. Ford osoitti, että erikokoiset ja eri asennoissa istuvat henkilöt saavat yhtä hyvän suojan. Sivutörmäystestissä kaikki elintärkeät vartalonosat saivat hyvän suojan lukuun ottamatta rintakehää, jonka suoja oli riittävä. Sivutörmäystä voimakkaammassa pylvästestissä rintakehä sai vähäisen suojan.

Etu- ja takaistuimet antoivat hyvän suojan peräänajoa seuraavaa piiskaniskuvammaa vastaan.

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on lisävaruste ja se toimii taajamanopeuksilla. Koska järjestelmä ei ole vakiovaruste, sitä ei huomioitu arvostelussa.

Lapsimatkustajien suoja

Mondeo sai täydet pisteet selkä menosuuntaan istuneelle 1,5-vuotiasta lasta simuloivalle nukelle antamastaan suojasta. Kasvot menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa olleen 3-vuotiasta simuloivan nuken pään liike ei ollut liiallista, mutta niskaan kohdistui hieman liian kovia voimia. Sivutörmäystestissä molemmat nuket pysyivät hyvin turvaistuimissaan, mikä ehkäisee pään osumista auton koviin rakenteisiin.

Etumatkustajan turvatyynyn saa kytkettyä pois käytöstä, jolloin istuimella voidaan käyttää selkä menosuuntaan asennettavaa lastenistuinta. Kuljettaja saa selkeän tiedon turvatyynyn tilasta, joten järjestelmä sai pisteet. Autoon saa asennettua kunnolla kaikki muut turvaistuimet, joille auton kiinnikkeet on suunniteltu paitsi painoryhmän 2-3-istuimet turvavyökiinnityksellä keskipaikalle, jossa istuin oli epävakaa. Pistemenetyksiä tuli myös 0+- ja 1-painoryhmän istuimien kohdalla, sillä niitä ei pitäisi asentaa Mondeon takaistuimen reunapaikoille turvavyökiinnityksellä.

Jalankulkijan suoja

Puskuri sai täydet pisteet jalankulkijan jaloille antamastaan suojasta. Konepellin etureuna antoi puolestaan huonon suojan lantiolle ja jäi ilman pisteitä. Konepellin jalankulkijan päälle antama suoja vaihteli hyvän ja riittävän välillä. Suoja oli huono vain tuulilasin pilareiden kohdalla. Fordin lisävarusteena saatava automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä tunnistaa niin jalankulkijat kuin muutkin ajoneuvot. Järjestelmä auttaa vähentämään jalankulkijoiden ja muiden haavoittuvassa asemassa olevien tienkäyttäjien loukkaantumisia. Koska se ei ole vakiovaruste, sitä ei huomioitu arvostelussa.

Turvavarusteet

Elektroninen ajonvakautusjärjestelmä ja kaikkien paikkojen turvavyömuistuttimet ovat vakiovarusteita. Kaistavahti on lisävaruste ja koska sen odotetaan olevan useimmissa myydyissä Mondeoissa, se oli mukana arvioinnissa. Järjestelmä vastasi Euro NCAP:n vaatimuksia. Liikennemerkit tunnistava järjestelmä antaa tiedon kulloinkin voimassa olevasta nopeusrajoituksesta kuljettajalle, joka voi asettaa vakionopeussäätimen sen mukaan. Myös automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä on lisävaruste ja se toimii taajama- ja maantienopeuksilla. Järjestelmän ei kuitenkaan odoteta ylittävän Euro NCAP:n asennusmäärävaatimuksia, joten sitä ei huomioitu arvostelussa.

Kokonaisarvio:

5/5 tähteä

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2014
 • Auton valmistaja:

  Ford
 • Malli:

  Mondeo
 • Autoluokat:

  Perheautot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  0%
  86%
  100%
 • Lasten turvallisuus:

  0%
  82%
  100%
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  0%
  66%
  100%
 • Turvallisuusjärjestelmät:

  0%
  66%
  100%