Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Daewoo Matiz 2000

etutörmäys 6 (38)
sivutörmäys 13 (72%)
kaikkiaan 19 (56%)
jalankulkijatörmäys 15 (42%)

Matiz sai kohtalaisen testituloksen. Matkustamo säilyi törmäyksissä melko ehjänä, ongelmia tuli kuitenkin kuljettajan rinnan osumisesta ohjauspyörään sekä jalkatilan muodonmuutoksista. Lasten turvaistuimissa oli niin ikään ongelmia, sitä vastoin jalankulkijatörmäyksessä Matizin suoritus oli keskitasoa parempi.

Etutörmäys

Turvavarustukseen kuuluvat kuljettajan ja matkustajan turvatyynyt, etuturvavöiden esikiristimet ja ohjaustehostin. Esikiristimet asennettiin ensimmäisessä EuroNCAP-testissä ilmenneiden ongelmien jälkeen, ja uusi testi toteutettiin esikiristimen kanssa. Tästä huolimatta kuljettajan rintakehä osui ohjauspyörään. Kojelaudan alapuoliset kovat rakenteet ja jarrupoljin aiheuttivat huomattavan loukkaantumisriskin jalkoihin, sääriin ja reisiin. Testin loppuvaiheessa yksi takaistuimen turvavöistä avautui jonkin esineen osumasta. Daewoo ilmoitti välittömästi asentavansa tuotantoautoihin uudet turvavöiden kiinnittimet, jotka eivät voi aueta omia aikojaan. Takaistuimen keskipaikan kaksipistevyö voi aiheuttaa vakavia vammoja selkärankaan ja mahaan.

Sivutörmäys

Pään ja rinnan alueelle kohdistuvissa iskuissa Matiz sai hyvät arvostelut. Kuljettajan puoleisen oven käsinoja rasitti mahan seutua ja oven kehys osui lantioon. Kaikkiaan Matiz pärjäsi sivutörmäyksessä mainiosti, ottaen huomioon ettei autossa ole sivuturvatyynyjä.

Lasten turvaistuin

1-vuotiaan turvaistuin oli asennettava käyttämällä aikuisten turvavyötä ja vaihtoehtoisella kiinnitystavalla, sillä turvaistuin ei ollut yhteensopiva turvavyön kiinnikkeen kanssa. Huono ohjeistus lisäsi virheiden mahdollisuutta asennuksessa. Kaikkiaan turvaistuinten testimenestys oli huono. 3-vuotiaan turvaistuin oli erittäin huono etutörmäyksessä, eikä pää ei pysynyt istuimen sisäpuolella sivutörmäyksessä. Edellämainitut ongelmat asennuksessa huononsivat turvaistuinten suorituksia sekä etu- että sivutörmäyksessä.

Törmäys jalankulkijaan

Jalankulkijatörmäyksen tulos oli lähes kolme tähteä. Ainoastaan sääriin kohdistuvan iskun pisteet jäivät huonoiksi. Tavallisuudesta poiketen Matizin konepelti oli törmäyksessä suhteellisen pehmeä.

Katso lisätiedot ja videoleikkeet euroncap.com sivuilta.

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2000
 • Auton valmistaja:

  Daewoo
 • Malli:

  Matiz
 • Autoluokat:

  Pienet autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  3/5 tähteä
 • Lasten turvallisuus:

  -
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  2/5 tähteä