Autoliiton tiepalvelu - hinausauto auttaa tien päällä

Citroën C1 2014

aikuismatkustajien suoja 31 pistettä (80 %)
lasten suoja 39 pistettä (80 %)
jalankulkijatörmäys 23 pistettä (62 %)
turvavarusteet 7 pistettä (56 %)

Citroën C1 sai tulokseksi 4 tähteä

Citroën C1:n varusteluun kuuluvat kuljettajan ja etumatkustajan etuturvatyynyt, sivuturvatyynyt edessä ja takana sekä lantioturvatyynyt edessä. Kuljettajan ja etumatkustajan turvavöissä on esikiristimet ja voimanrajoittimet, ja kaikilla paikoilla on turvavyömuistuttimet. Takaistuimien reunapaikoilla on Isofix-kiinnikkeet turvaistuimille.

Toyota Aygo, Peugeot 108 ja Citroën C1 ovat identtisiä autoja. Euro NCAP testasi Toyota Aygon.

Aikuismatkustajien suoja

Matkustamon rakenteet säilyttivät etutörmäyksessä hyvin muotonsa. Testinuket osoittivat, että etupenkeillä istuvien polvet ja reidet saivat hyvän suojan. Ohjauspylväs, virtalukko ja kojelaudan reuna aiheuttivat kuitenkin loukkaantumisriskin erikokoisille ja eri asennoissa istuville. Sivutörmäystestissä kaikki vartalonosat saivat hyvän suojan ja auto sai täydet pisteet. Sivutörmäystä voimakkaammassa pylvästestissä kaikki muut vartalonosat saivat hyvän suojan paitsi rintakehä, jonka suoja oli riittävä. Sekä etu- että takaistuimet antoivat hyvän suojan peräänajoa seuraavaa piiskaniskuvammaa vastaan.

Lapsimatkustajien suoja

Testien mukaan auto sai täydet pisteet 1,5-vuotiasta lasta simuloivalle nukelle antamastaan suojasta. Kasvot menosuuntaan asetetussa turvaistuimessa olleen 3-vuotiasta simuloivan nuken pään liike ei ollut liiallista, mutta niskaan ja rintakehään kohdistuneet voimat olivat hieman koholla. Etumatkustajan turvatyyny voidaan kytkeä pois, mikä mahdollistaa selkä menosuuntaan asennettavan turvaistuimen käytön tällä paikalla. Kuljettaja saa selkeän tiedon turvatyynyn tilasta, joten järjestelmä sai täydet pisteet. Autoon saa asennettua kunnolla kaikki turvaistuimet, joille auton kiinnikkeet on suunniteltu.

Jalankulkijatörmäys

Puskuri suojasi jalankulkijan jalkoja täysien pisteiden arvoisesti. Konepellin etureunan antama suoja oli sen sijaan huono kaikissa testatuissa kohdissa. Konepelti suojasi jalankulkijan päätä valtaosin riittävästi tai vähäisesti. Tuulilasin kohdalla suoja oli hyvä, mutta jäykkien A-pilareiden kohdalla huono.

Turvavarusteet

Elektroninen ajonvakautusjärjestelmä ja kaikkien paikkojen turvavyömuistuttimet ovat vakiovarusteita. Lisävarusteena saatava kuljettaja asettama huippunopeuden säädin on oletettavasti vakiona riittävän monessa myydyssä autossa, joten se huomioitiin testissä. Citroën C1:ssä ei ole kaistavaroitinta tai automaattista hätäjarrutusjärjestelmää.

Kokonaisarvio:

4/5 tähteä

Auton tiedot

 • Testausvuosi:

  2014
 • Auton valmistaja:

  Citroën
 • Malli:

  C1
 • Autoluokat:

  Pienet autot

Arvio:

 • Aikuisten turvallisuus:

  80 %
 • Lasten turvallisuus:

  80 %
 • Jalankulkijoiden turvallisuus:

  62 %
 • Turvallisuusjärjestelmät:

  56 %