Automatkailijan USA

Yhdysvallat

Automatkailijan Yhdysvallat

Amerikan Yhdysvallat on yksi maailman suurimmista maista. Luonnonolosuhteet vaihtelevat huomattavasti: maassa on isoja sisämaan järviä, aavikoita, kanjoneita, rotkoja, viljeltyjä alueita, preerioita, jokilaaksoja, vuoria, metsäseutuja, trooppisia rantoja, tundraa ja jäätiköitä.

Ilmasto vaihtelee Pohjoisen jäämeren arktisesta ilmastosta subtrooppiseen ilmastoon.

Automatkailijan USA

Yleistietoa Yhdysvalloista

Pinta-ala 9 826 675 km²
Asukasluku 331 449 281 as.
Väestöntiheys 35 as. / km²
Valtakieli englanti
Hallitusmuoto liittovaltio, osavaltioiden välillä eroja mm. lainsäädännössä ja ikärajoissa
Pääkaupunki Washington DC 702 445 as.
Muita kaupunkeja New York City 8 491 000 Los Angeles 3 928 800 Chicago 2 722 300

Apua ongelmatilanteissa

Tiepalvelu

AAA:n päivystysnumero on +1 800 222 4357.

Lisätietoa verkossa: https://www.aaa.com/International/?area=drrweb ja https://www.aaa.com/international/internationalaffiliates.html

Autoliiton Plus- tai Premium-jäsen

Autoliiton Plus-jäsenyyden matkanjatkamispalvelut eivät ole voimassa Yhdysvalloissa. Jos vuokra-autoon tulee tekninen vika, siitä on ensimmäiseksi ilmoitettava autovuokraamolle.

Päivitetty 5/2023

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 911
 • Ambulanssi 911
 • Palokunta 911

Moottorin matkavinkit Yhdysvaltoihin

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan USA

Kansainvälinen ajokortti Yhdysvalloissa

Yhdysvallat on liittovaltion tasolla ratifioinut Geneven 1949 tieliikennesopimuksen, jonka perusteella Yhdysvalloissa hyväksytään toisessa Geneven sopimukseen liittyneessä valtiossa myönnetty ajokortti enintään 12 kuukauden ajan, silloin kun maahantulon tarkoitus on turismi. Suomi on ratifioinut sekä Geneven (sekä Wienin tieliikennesopimukset).

Liittovaltiotason sopimuksesta huolimatta Yhdysvalloissa on paljon hajontaa suhtautumisessa ulkomaalaisiin ajokortteihin. Eri osavaltioissa on omat lakinsa ja niiden perusteella myös jokaisella yksittäisellä osavaltiolla on omat tulkintansa siitä, millaisin ehdoin ulkomaalaisilla ajokorteilla saa ajaa kyseisen osavaltion alueella.

Kansainvälistä ajokorttia suositellaan turistimatkoille Yhdysvaltoihin. Kansainvälisestä ajokortista on ehdottomasti hyötyä liikenneonnettomuus- tai sakotustilanteissa. Sekä kansallinen että kansainvälinen ajokortti on esitettävä samanaikaisesti. Toisinaan poliisille on esitettävä myös passi.

Vaihtoehtona kansainväliselle ajokortille on USA-liite Autoliitosta lyhyemmille turistimatkoille.

Autovuokraamot voivat asettaa omia korttiehtojaan.

 • Kaksi merkittävintä vuoristoa

  Appalakit idässä ja Kalliovuoret lännessä. Appalakkien korkein huippu on Mount Mitchel (2 037 m), joka sijaitsee Pohjois-Carolinassa. Kalliovuoret ulottuvat Kanadasta Uuteen Meksikoon asti. Kalliovuorten korkeimmat huiput sijaitsevat Coloradon osavaltiossa. Kaikkein korkein Kalliovuorten huippu on Mount Elbert (4 399 m).

  Kaskadien vuorijono

  Maan luoteisosassa sijaitsevat Kaskadit (Cascades). Kaskadien vuorijonon erikoisuus ovat lumihuippuiset kerrostulivuoret, jotka koostuu vuorottelevista laava- ja tuhkakerroksista. Kaskadien korkein huippu on Washingtonissa sijaitseva Mount Rainier (4 392 m). Sierra Nevadan vuoret sijaitsevat Kalifornian itäosassa.

  Tunnetuimmat joet

  Mississippi, Columbia, Connecticut, Hudson, Delaware, Potomac, Savannah, Ohio, Missouri ja Rio Grande. Kanadan ja USA:n rajalla sijaitseva St Lawrence -joki on kuuluisa suluistaan ja yli tuhannesta saarestaan, joilla on paljon kesäasuntoja. Niagara-joki USA:n ja Kanadan rajalla on putouksineen yksi maan vierailluimmista matkailukohteista. Arkansas-joella on Colorado Springsin länsipuolella Royal Gorge, jota kutsutaan Arkansasin Grand canyoniksi. Joillain kohdin kanjoni on vain yhdeksän metriä leveä, mutta kanjonin seinämillä on joen molemmilla puolilla korkeutta yli 350 metriä. Colorado-joki saa alkunsa Rocky Mountain -kansallispuistossa Coloradossa. Joki virtaa Coloradon autiomaan halki ja muodostaa Arizonan kuuluisan Grand Canyonin. Matkallaan Colorado-joki virtaa Meadjärven halki. Meadjärvellä on valtaisan suuri Hooverin pato, josta mm. Las Vegas saa sähkönsä.

  Yhdysvaltojen järvet ovat suosittuja lomakohteita

  Maailman suurimmat makean veden järvet ovat viisi Suurta järveä (Great Lakes): Yläjärvi, Huronjärvi, Michiganjärvi, Eriejärvi ja Ontariojärvi. Pienempiä mutta matkailullisesti myös tärkeitä järviä ovat Mainejärvet, Maine Lake Chaplain, Georgejärvi, Placidjärvi, Northern Wisconsin –järvi, Chelanjärvi, Tahoejärvi, Ozarksjärvi, Tanaycomojärvi, Meadjärvi, Ponchartrainjärvi ja Iso Suolajärvi (Great Salt Lake).

  Yhdysvaltojen autiomaat sijaitsevat maan lounaisosassa

  New Mexicon, Arizonan, Nevadan ja Kaakkois-Kalifornian alueilla. Mojaven autiomaa on kolmion mallinen alue Kaliforniassa. Alueen pohjoisnurkassa on Death Valley (Kuolemanlaakso). Kuolemanlaaksossa on Pohjois-Amerikan alin piste, Badwater, joka on 86 metriä merenpinnan alapuolella. Kuolemanlaakso on kesäisin yksi maailman kuumimpia paikkoja. Lämpötila voi yltää päivällä jopa 49 asteeseen. Mojaven autiomaa on ainoa paikka maailmassa, jossa kasvaa joshuapuita.  Puun mukaan on myös nimetty Joshua Tree-kansallispuisto Kalifornian kaakkoisosassa. Kasvi kuuluu liljojen sukuun ja on täysikasvuisena 3 – 12 metriä korkea. Vihertävän valkoiset kukat kukkivat yleensä maalis-huhtikuussa.

 • Jos tapahtuu henkilövahinkoja aiheuttanut liikenneonnettomuus, on välittömästi otettava yhteys poliisiin tai moottoritiepartioon. Poliisi päättää, tulee se paikalle vai eikö tule. Henkilövahingoista sekä myös tietyn rahallisen arvon ylittävistä (rahasumma vaihtelee osavaltioittain) omaisuusvahingoista tulee tehdä kirjallinen selvitys paikalliselle ajoneuvovirastolle (Department of Motor Vehicles, DMV) 1–30 päivän kuluessa, määräaika vaihtelee osavaltioittain. Kuljettajan pitää ottaa etukäteen selvää onnettomuuksia koskevista määräyksistä niissä osavaltioissa, joissa hän aikoo ajaa.

  Useissa osavaltioissa on nykyään mahdollisuus tehdä onnettomuusilmoitus pienistä omaisuusvahingoista internetin kautta (Driver self-report of a crash). Tässä esimerkkinä New Jersey: https://www.state.nj.us/transportation/refdata/accident/selfreporting.shtm

  Osavaltiokohtaiset määräykset ja määräajat sille, milloin onnettomuusraportti on tehtävä:
  https://www.enjuris.com/car-accident/accident-reporting-requirements.html

 • Liikenneonnettomuudessa osallisena ollut kuljettaja on velvollinen ilmoittamaan vahingosta omalle vakuutusyhtiölleen. Vakuutusasiakirjasta pitää selvittää määräaika, jonka kuluessa vahingonkorvausvaatimukset on tehtävä.
  Useilla vakuutusyhtiöillä on mobiilisovelluksia, jotka auttavat vakuutusmuodollisuuksien hoitamista.

  Onnettomuuspaikalla tulee pysyä rauhallisena ja pidättäytyä ottamasta kantaa siihen, kuka on syyllinen vahinkoon. Poliisin ja vakuutusyhtiön tulee ratkaista syyllisyyskysymys. Jos joudutaan riitatilanteeseen ja mahdolliseen oikeudenkäyntiin, jopa onnettomuuspaikalla vastapuolelle lausuttu anteeksipyyntö saattaa olla raskauttava argumentti syyllisyydestä.

  Jos kyseessä on vuokra-auto, pitää vuokraamolle myös tehdä ilmoitus vahingosta.

 • Palveluhenkilökunnan heikohkojen palkkojen vuoksi juomarahan (tip tai gratuity) antaminen on huomaavaisuutta.

  Ravintolat ja baarit: yleensä juomarahaa annetaan 15–20 %:a laskun loppusummasta. 10 %:n tippi tarkoittaa, että palvelu oli huonoa ja 25 %:a annettaessa palvelu oli erinomaista.

  Taksit: kuljettaja odottaa saavansa asiakkaalta 15–20 %:a palvelulisää, New Yorkissa jopa 30 %.

  Hotellit: Huonesiivoojalle 2-5 dollaria/yö.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Yleisiä teitä 6,6 milj. km
  Moottoriteitä (interstates) 75 439 km

  Tienumerointi

  Euroopan moottoriteihin verrattavissa olevat tiet ovat nimeltään ”Interstate Highways”. Nämä tiet on viitoitettu puna-valko-sinisillä liikenneopasteilla. Opasteeseen on merkitty ”I” tai ”Interstate” sekä tien numero.

  Osavaltioiden sisäiset pikatiet on viitoitettu mustavalkoisilla opasteilla. Pohjois-eteläsuuntaiset tiet ovat numeroltaan parittomia ja itä-länsisuuntaiset tiet parillisia. Tienumeroon on usein liitetty viittaus ilmansuunnasta (N, W, E tai S).

  Liikenneopasteissa ei käytetä paikkakuntien nimiä, vaan autoilijoita opastetaan tienumeroilla, liittymänumeroilla ja ilmansuunnilla. Tästä syystä on hyvä tietää, minkä numeroinen tie johtaa haluttuun matkakohteeseen.

  Joissain osavaltioissa vasemmanpuoleinen ajokaista on varattu ajoneuvoille, joissa on vähintään kaksi henkilöä. Ajokaistasta käytetään nimitystä ”High Occupancy Vehicle Lane, HOVL”.

  Keskimääräisiä etäisyyksiin ja nopeusrajoituksiin perustuvia teoreettisia ajoaikoja henkilöautolla (ilman taukoja):
  Los Angeles – Chicago 30 tuntia, Miami – Los Angeles 42 tuntia, Miami – New York 20 tuntia, New York – Chicago 13 tuntia, New York – Dallas 25 tuntia ja New York – Los Angeles 44 tuntia.

  Teiden kunto

  Suurin osa teistä on päällystetty joko betonilla tai asfaltilla. Tieverkosto on kattava, mutta ainakin osittain tiestö sekä sillat ovat päässeet huonoon kuntoon. Eniten huonossa tai välttävässä kunnossa olevia teitä on seuraavissa osavaltioissa: Rhode Island, Havaiji, Wisconsin, Kalifornia, Massachusetts, Etelä-Dakota, New Jersey, Louisiana, Michigan ja New York.

  Vähiten huonossa kunnossa olevia teitä on seuraavissa osavaltioissa: Kansas, Alabama, Pohjois-Dakota, Kentucky, Florida, Idaho, New Hampshire, Georgia, Nevada ja Vermont.

  Lähde:Consumer Affairs, https://www.consumeraffairs.com/automotive/us-road-conditions.html

  Tietoa ajantasaisista tiedoista teiden kunnosta ja keliolosuhteista löytyy tiehallinnon (Federal Highway Administration) verkkosivuilta: https://www.fhwa.dot.gov/trafficinfo/

 • On hyvä muistaa, että ulkomailla saa ajaa suomalaisella ajokortilla vain samoja ajoneuvoluokkia kuin Suomessakin. Eli jos on suomalainen ajokortti, jossa on vain merkintä ”B”, sillä ei saa ajaa moottoripyörää eikä kuorma-autoa – ei Suomessa eikä ulkomailla.

  Tämä perustuu Geneven ja Wienin tieliikennesopimuksiin, joiden mukaan sopimusmaita kehotetaan hyväksymään toisissa sopimusmaissa annetut ajokortit. Wienin tieliikennesopimuksen mukaan vierailijan kotimaan kansallinen lainsäädäntö määrää ajokortin saamisen edellytykset (4. luku, 41. artikla, 1. §). Edelleen sopimuksen saman artiklan 2 §:n mukaan sopimuspuolten tulee tunnustaa, että sopimuksen mukaisilla ajokorteilla on ajo-oikeus vierailumaan alueella kansalliseen ja/tai kansainväliseen ajokorttiin merkityn ajokorttiluokan rajoissa.

  Tässä on Suomen ajokorttiasetuksen (7.9.1990/845) koko teksti siitä, mitä B-luokan kortilla saa ajaa:

  B-luokka: ne henkilöautot, pakettiautot ja muut ajoneuvot, joiden kokonaismassa on enintään 3 500 kg ja joissa on kuljettajan lisäksi tilaa enintään kahdeksalle henkilölle, ajoneuvoyhdistelmät, joiden vetoauto kuuluu tähän luokkaan ja joissa hinattavan ajoneuvon kokonaismassa on enintään 750 kg tai koko yhdistelmän kokonaismassa enintään 3 500 kg eikä hinattavan ajoneuvon kokonaismassa ylitä vetoauton omamassaa.

  Koska USA on ratifioinut Geneven tieliikennesopimuksen, se on ikään kuin velvoitettu ymmärtämään ulkomaisten ajokorttien ajo-oikeusluokitukset, vaikka ne ovat kovin erilaiset kuin USA:n omat ajokorttiluokat. Näin siis periaatteessa – käytännössä tilanne voi olla toinen. Tästä syystä on järkevää ottaa mukaan kansainvälinen ajokortti USA:n matkaa varten, sillä siinä nuo erilaiset ajo-oikeusluokat selitetään ihan selkeäkielisessä muodossa.