Automatkailijan Sveitsi

Sveitsi

Automatkailijan Sveitsi

Sveitsissä on kolmea erilaista pinnanmuotoa: Sveitsin Alpit etelässä, tasankoa maan keskiosassa ja Juravuoret pohjoisessa. Koko maan pinta-alasta noin 60 % on Alppien vuoristoa. Alppien syvien laaksojen lisäksi maassa on useita jäätiköitä. Jäätiköiltä saavat alkunsa monet tärkeät joet, kuten Rein, Inn, Ticino ja Rhone. Maan vesistöihin kuuluu isoja järviä, esimerkiksi Genevejärvi, Bodensee ja Maggiore. Kaikkiaan järviä on yhteensä yli 1 500, ja niissä on kuusi prosenttia Euroopan makean veden varannoista.

Maassa on noin 100 yli 4 000 metriä korkeaa vuorenhuippua. Monte Rosa (4 634 m) on korkein vuori, Matterhorn (4 478 m) puolestaan kuuluisin. Bernin Alpeilla on 72 vesiputousta sekä tunnettu Jungfrauvuori (4 158 m).

Asutus keskittyy maan pohjoisosaan, jota kutsutaan “Keskustasangoksi” (Mittelland, plateau suisse). Siellä maisema on tasaisempaa kuin vuoristoseuduilla. Alueella on metsiä, aukeita niittyjä, karjalaitumia ja kasvisviljelmiä.

Maalle tyypillinen sääilmiö on föhntuuli. Föhn voi tulla mihin tahansa vuodenaikaan, jopa talvella. Föhn on lämmin tuuli, joka puhaltaa yleensä Alppien pohjoisrinteillä. Föhn voi aiheuttaa lumivyöryn.

Automatkailijan Sveitsi

Yleistietoa Sveitsistä

Pinta-ala 41 277km²
Asukasluku 8,4 milj.
Väestöntiheys 195 as. / km²
Valtakieli saksa (63%), ranska (20%), italia (6,5%), retoromaani (0,5%)
Hallitusmuoto tasavalta
Pääkaupunki Bern, 133 115
Muita kaupunkeja Zürich 365 000 Geneve 185 900 Basel 166 100

Apua ongelmatilanteissa

Hätänumerot

Moottoriteiden varsilla on hätäpuhelimia.

Tiepalvelu

Puhelin: 0800 140 140 (TCS). Apu on maksullista ja hinta vaihtelee viikonpäivän ja kellonajan mukaan.

Autoliiton Plus- tai Premium -jäsen

Autoliiton Plus- tai Premium-jäsen soittaa Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Jäsen saa puhelinnumeron liittyessään Plus- tai Premium -jäseneksi.

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 117
 • Ambulanssi 144
 • Palokunta 118
 • Yleinen hätänumero 112

Moottorin matkavinkit Sveitsiin

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Sveitsi
 • Jos onnettomuuden seurauksena on vain aineellisia vahinkoja, voivat liikenneonnettomuuden osapuolet täyttää kansainvälisen vahinkoilmoituslomakkeen eikä poliisia tarvitse kutsua paikalle. Jos onnettomuudesta seuraa henkilövahinkoja tai liikennemerkit, -valot, pylväät tai muut rakenteet rikkoutuvat, tai toinen onnettomuuden osapuolista vaatii, pitää poliisi kutsua paikalle. Poliisi on kutsuttava myös, mikäli onnettomuudesta aiheutuu ympäristöä saastuttava vuoto tai mikäli tielle on joutunut muuta liikennettä haittaavia esineitä.

  Vuokra-autoilla liikkuvien pitää noudattaa vuokrasopimuksessa olevia ehtoja.

 • Jos onnettomuuteen osalliset kuljettajat eivät päätä kutsua poliisia paikalle, heidän pitää täyttää kansainvälinen vahinkoilmoituslomake.

  Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, liikennevakuutuskorvaukset määräytyvät yksinomaan tapahtumamaan säännösten mukaan.

  Sveitsiläisen vakuutusyhtiön on tehtävä ratkaisu vahinkoasiassa kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun yhtiö on saanut vahinkoilmoituksen. Jos vastausta ei tule tuossa ajassa, pitää vakuutusyhtiön antaa perusteltu vastaus viivästymiselle. Vahingonkorvausvaatimukset liikenneonnettomuuksista vanhenevat Sveitsissä kahdessa vuodessa.

 • Palvelumaksu sisältyy kaikkiin ravintola-, kahvila- ja baarilaskuihin. Kahviloissa voi kuitenkin pyöristää lähimpään tasafrangiin. Hotelleissa voi antaa siivouksesta 1–2 CHR per päivä.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Kansallisia ja kantonien teitä: noin 17 900 km
  Moottoriteitä: 1 544 km
  Paikallisia teitä: 64 600 km

  Moottoritiet on viitoitettu vihreillä opasteilla, joissa tienumero on valkoinen punaisella taustalla. Pääteiden opasteet ovat sinivalkoisia (sininen tausta, valkoinen numero) ja eurooppateiden opasteet ovat vihreävalkoisia.

  Teiden kunto

  Tiet ovat hyvässä kunnossa, solateitäkin on modernisoitu. Maailman talousfoorumin vuoden 2019 raportin mukaan Sveitsin tiet ovat Euroopan toiseksi parhaat ja kolmanneksi parhaat koko maailmassa (vertailtujen 141 maan joukossa).

  Vaihtelevat sääolot saattavat aiheuttaa etenkin vuoristossa katkoksia tieliikenneyhteyksiin. Vuoristossa maanvyörymät ja talvella lumivyöryt voivat haitata tieliikennettä. Sateinen ja lauha sää voi aiheuttaa alavien maiden jokivarsilla äkillisiä tulvia myös talvisaikaan.

  Osa vuoristoteistä on suljettuna talvisaikaan. Verkossa tiedot suljetuista solateistä:  https://www.alpen-paesse.ch/