Automatkailijan Sveitsi

Sveitsi

Automatkailijan Sveitsi

Sveitsissä on kolmea erilaista pinnanmuotoa: Sveitsin Alpit etelässä, tasankoa maan keskiosassa ja Juravuoret pohjoisessa. Koko maan pinta-alasta noin 60 % on Alppien vuoristoa. Alppien syvien laaksojen lisäksi maassa on useita jäätiköitä. Jäätiköiltä saavat alkunsa monet tärkeät joet, kuten Rein, Inn, Ticino ja Rhone. Maan vesistöihin kuuluu isoja järviä, esimerkiksi Genevejärvi, Bodensee ja Maggiore. Kaikkiaan järviä on yhteensä yli 1 500, ja niissä on kuusi prosenttia Euroopan makean veden varannoista.

Maassa on noin 100 yli 4 000 metriä korkeaa vuorenhuippua. Monte Rosa (4 634 m) on korkein vuori, Matterhorn (4 478 m) puolestaan kuuluisin. Bernin Alpeilla on 72 vesiputousta sekä tunnettu Jungfrauvuori (4 158 m).

Asutus keskittyy maan pohjoisosaan, jota kutsutaan “Keskustasangoksi” (Mittelland, plateau suisse). Siellä maisema on tasaisempaa kuin vuoristoseuduilla. Alueella on metsiä, aukeita niittyjä, karjalaitumia ja kasvisviljelmiä.

Maalle tyypillinen sääilmiö on föhntuuli. Föhn voi tulla mihin tahansa vuodenaikaan, jopa talvella. Föhn on lämmin tuuli, joka puhaltaa yleensä Alppien pohjoisrinteillä. Föhn voi aiheuttaa lumivyöryn.

Automatkailijan Sveitsi

Yleistietoa Sveitsistä

Pinta-ala 41 277km²
Asukasluku 8,7 milj.
Väestöntiheys 208 as. / km²
Valtakieli saksa (63%), ranska (20%), italia (6,5%), retoromaani (0,5%)
Hallitusmuoto tasavalta
Pääkaupunki Bern 133 115
Muita kaupunkeja Zürich 409 201 Geneve 198 978 Basel 171 017

Apua ongelmatilanteissa

Hätänumerot

Poliisi                          117

Ambulanssi                 144

Palokunta                    118

Yleinen hätänumero   112

 

Moottoriteiden varsilla on hätäpuhelimia.

 

Tiepalvelu   

Puhelin: 0800 140 140 (TCS). Apu on maksullista ja hinta vaihtelee viikonpäivän ja kellonajan mukaan.

Autoliiton Plus- ja Premium-jäsenet sekä ePlus- ja ePremium-jäsenet (sähköautoilijoille):

Soitto Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Jäsen saa puhelinnumeron liittyessään Plus- ja Premium-jäseneksi sekä ePlus- ja ePremium-jäseneksi.

Päivitetty 12/2023.

 

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 117
 • Ambulanssi 144
 • Palokunta 118
 • Yleinen hätänumero 112

Moottorin matkavinkit Sveitsiin

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Sveitsi

Digitaalinen tarra (e-vinjetti) 1.8.2023 alkaen

Digitaalisen tarran (e-vinjetti) voi tilata ja maksaa internetissä luottokortilla.

Tarran voi tilata osoitteesta: www.e-vignette.ch.

Digitaalista tarraa varten sivuilla kysytään ajoneuvoluokka, rekisteritunnus sekä rekisteröintimaa.

Digitaalisen tarran hinta on 40 CHF (42 €). Tarra on voimassa max. 14 kuukautta, voimassaolokausi 1.12.–31.1.

Alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille ja niihin kytketyille perävaunuille on molemmille erikseen ostettava tiemaksutarra.

Vuokratun tai lainatun ajoneuvon osalta voi tarkistaa, onko ajoneuvolle hankittu digitaalinen tarra. Haun voi tehdä edellä mainitun verkkosivuston kautta antamalla ajoneuvon rekisteritunnuksen ja rekisteröintimaan.

Tuulilasiin liimattavaa tarraa ei voi ostaa enää Autoliitosta.

 • Jos onnettomuuden seurauksena on vain aineellisia vahinkoja, voivat liikenneonnettomuuden osapuolet täyttää kansainvälisen vahinkoilmoituslomakkeen eikä poliisia tarvitse kutsua paikalle. Jos onnettomuudesta seuraa henkilövahinkoja tai liikennemerkit, -valot, pylväät tai muut rakenteet rikkoutuvat, tai toinen onnettomuuden osapuolista vaatii, pitää poliisi kutsua paikalle. Poliisi on kutsuttava myös, mikäli onnettomuudesta aiheutuu ympäristöä saastuttava vuoto tai mikäli tielle on joutunut muuta liikennettä haittaavia esineitä.

  Vuokra-autoilla liikkuvien pitää noudattaa vuokrasopimuksessa olevia ehtoja.

 • Jos onnettomuuteen osalliset kuljettajat eivät päätä kutsua poliisia paikalle, heidän pitää täyttää kansainvälinen vahinkoilmoituslomake.

  Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, liikennevakuutuskorvaukset määräytyvät yksinomaan tapahtumamaan säännösten mukaan.

  Sveitsiläisen vakuutusyhtiön on tehtävä ratkaisu vahinkoasiassa kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun yhtiö on saanut vahinkoilmoituksen. Jos vastausta ei tule tuossa ajassa, pitää vakuutusyhtiön antaa perusteltu vastaus viivästymiselle. Vahingonkorvausvaatimukset liikenneonnettomuuksista vanhenevat Sveitsissä kahdessa vuodessa.

 • Palvelumaksu sisältyy kaikkiin ravintola-, kahvila- ja baarilaskuihin. Ravintoiloissa voi kuitenkin  antaa hyvästä palvelusta 8 – 10 % ylimääräistä. Kahviloissa tai takseissa voi pyöristää lähimpään tasafrangiin. Hotelleissa voi antaa siivouksesta 1-2 CHR per päivä.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Moottoriajoneuvoliikenteen käytössä olevia teitä: 84 868 km

  Kansallisia ja kantonien teitä: noin 17 913 km

  Moottoriteitä: 1 549 km

  Paikallisia teitä: 65 406 km

  Moottoritiet on viitoitettu vihreillä opasteilla, joissa tienumero on valkoinen punaisella taustalla. Pääteiden opasteet ovat sinivalkoisia (sininen tausta, valkoinen numero) ja eurooppateiden opasteet ovat vihreävalkoisia.

  Teiden kunto

  Tiet ovat hyvässä kunnossa, solateitäkin on modernisoitu. Roads Quality Indexin vuoden 2023 raportin mukaan Sveitsin tiet ovat Euroopan toiseksi parhaat ja kolmanneksi parhaat koko maailmassa (vertailtujen 144 maan joukossa).

  Vaihtelevat sääolot saattavat aiheuttaa etenkin vuoristossa katkoksia tieliikenneyhteyksiin. Vuoristossa maanvyörymät ja talvella lumivyöryt voivat haitata tieliikennettä. Sateinen ja lauha sää voi aiheuttaa alavien maiden jokivarsilla äkillisiä tulvia myös talvisaikaan.
  Osa vuoristoteistä on suljettuna talvisaikaan. Verkossa tiedot suljetuista solateistä.