Automatkailijan Saksa

Saksa

Automatkailijan Saksa

Automatkailijan Saksa

Yleistietoa Saksasta

Pinta-ala 357 022 km²
Asukasluku 84 359 000
Väestöntiheys 235,9 as. / km²
Valtakieli saksa
Hallitusmuoto liittotasavalta
Pääkaupunki Berliini

Apua ongelmatilanteissa

Tiepalvelu

Puhelin: +49 89 20 20 4000 (ulkomaisesta matkapuhelimesta +49 89 22 22 22) / ADAC / 24 t/vrk. Apua voi tilata myös mobiilisovelluksen ”ADAC Pannenhilfe App” kautta.

Autoliiton Plus-, ePlus-, Premium- ja ePremium-jäsenet soittavat Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Palvelunumero löytyy jäsenkortin kääntöpuolelta ja Autoliitto-sovelluksesta.

ADAC:n avustusperiaatteet

ADAC:n omat tiepalvelupartiot (ADAC-Strassenwacht) voivat auttaa satunnaisesti ja vallitsevan työtilanteensa mukaan ketä tahansa pulaan joutunutta autoilijaa. ADAC-Strassenwachtilla on noin 1 640 partiota ympäri Saksaa. Jos Strassenwacht on ylityöllistetty, apua antavat ADAC:n yhteistyökumppanit (Mobilitätspartner im Auftrag des ADAC). Yhteistyökumppanien apu on aina maksullista. Mobilitätspartner-verkostoon kuuluu noin 750 avustusyritystä.

Moottoriteiden hätäpuhelimet

Jos tiepalveluapua hälytetään moottoriteiden varsille noin kahden kilometrin välein asennetuista hätäpuhelimista, soitto yhdistyy paikannustiedoin viranomaisten hälytyskeskuksiin. Puhelimissa on painikkeet ”Panne” tai ”Notruf”, eli soittajan pitää valita, onko kyseessä konerikko vai onnettomuus. Vaikka matkapuhelimet ovat yleistyneet, käytetään hätäpuhelimia edelleen Saksassa.

Jos on Autoliiton jäsen, mutta ei plusjäsen ja haluaa nimenomaisesti ADAC:n palvelua, sitä on erikseen pyydettävä soitettaessa, koska maassa on muitakin palveluntarjoajia. Tällöin ADAC:n avustuskumppanille on itse maksettava kustannukset. Soittaessaan ei voi valita eikä vaatia, tuleeko paikalle Strassenwacht vai Mobilitätspartner.

Päivitetty 4/2024.

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 110 tai 112
 • Ambulanssi 112
 • Palokunta 112

Moottorin matkavinkit Saksaan

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Saksa

Saksan kaupunkien ympäristötarra

Ympäristövyöhykkeen alkaminen viitoitetaan ajokiellon liikennemerkillä. Jos auto on niin vanha, ettei se saa lainkaan tarraa, sillä on ajokielto tietyille kaduille, jotka ovat kaupunkien itsensä määrittelemiä ympäristönsuojeluvyöhykkeitä (Umwelt Zone).

Saksassa on vuonna 2023 yhteensä 52 ympäristövyöhykettä. Lisätietoa siitä, mitkä kaupungit noudattavat asetusta sekä karttoja kaupunkien ympäristövyöhykkeistä verkossa (myös englanniksi).

Tarran voi ostaa Autoliitosta tai joistain Saksan rekisteröintitoimistosta tai katsastustoimipaikoilta (esim. TÜV, Dekra, GTÜ).

Rangaistus ilman päästötarraa kielletyille vyöhykkeille ajamisesta tai alueilla pysäköimisestä on 100 euroa.

 

 • Jos on kyse henkilövahingoista tai suurista aineellisista vahingoista, poliisi pitää kutsua paikalle.

  Riistaeläinvahingoista pitää myös aina ilmoittaa välittömästi poliisille. Samoin, jos epäillään alkoholilla tai huumeilla olevan osuutta onnettomuuteen tai jos syyllisyyskysymyksestä syntyy kiistaa.

 • Onnettomuuden osapuolten pitää vaihtaa keskenään vähintään seuraavat tiedot: nimi, osoite, vakuutusyhtiö, vakuutuksen numero sekä ajoneuvon tiedot, mm. rekisteritunnus. Kansainvälisen vahinkoilmoituksen täyttäminen on suositeltavaa. Jos onnettomuudesta aiheutuu vakavia henkilövahinkoja, pitää ilmoitus vakuutusyhtiölle tehdä 48 tunnin kuluessa. Aineellisista vahingoista ilmoitus on tehtävä viikon kuluessa.

  Jos vastapuolen vakuutusyhtiö tarjoaa vahinkoa kärsineelle pikaista ”Schaden-management” tai ”Schadenservice”-korvauspalvelua, neuvovat auto- ja kuluttajansuojajärjestöt kieltäytymään tällaisista tarjouksista, koska useimmiten vakuutusyhtiö pyrkii tällä tavoin vain minimoimaan korvauksiaan.

  Lähde: https://gutachter-raiolo.de.

 • Palvelumaksut sisältyvät ravintolalaskuihin, mutta on tapana pyöristää laskua 5–10 %:a ylöspäin, mielellään sopivaan tasaeurosummaan. Saksassa juomarahaa ei jätetä pöydälle, vaan maksettaessa laskua ilmoitetaan tarjoilijalle, kuinka paljon halutaan maksaa (eli kerrotaan hänelle ylöspäin pyöristetty summa). Yleisissä WC-tiloissa on usein lautanen tai purkki, johon tulee laittaa 50 senttiä saniteettitilojen puhdistajille. Takseissa voi hieman pyöristää summaa. Myös kampaajille annetaan hieman ylimääräistä, esimerkiksi hiusten leikkauksesta 2 euroa.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Yleisiä teitä: 830 000 km
  Moottoriteitä: 13 192 km
  Bundesstrassen: 378 410 km

  • Moottoriteiden (Autobahn) tunnus on ”A” ja numero, liikennemerkit ovat sinisiä.
  • Pääteiden, eli osavaltiosta toiseen johtavien teiden (saksaksi Bundesstrassen), tunnus on ”B” ja numero (liikennemerkkien väri on keltainen).
  • Osavaltion sisäisten teiden (Landesstrassen) tunnus on ”L”, ”S” tai St”, mutta yleensä kirjaintunnusta ei viitoiteta lainkaan.
  • Paikallisteiden (Kreisstrassen) tunnuskirjain on ”K”, mitä ei viitoiteta.

  Teiden kunto

  Saksan liikenneviraston kartoituksen mukaan moottoriteistä noin 75 % on erinomaisessa tai hyvässä kunnossa, eli niillä ei ole korjaustarvetta. Osavaltioiden välisistä teistä (Bundesstrassen) 13 % on kuntonsa vuoksi erikoistarkkailussa ja 3 % vaatii joko liikenteen rajoittamista tai korjaustoimia.

  Moottoriteiden silloista 4 000 vaatii välittömiä korjaustoimenpiteitä. Korjaaminen on aloitettu moottoriteillä, joilla on eniten liikennettä, eli teillä A1–A9, A45 ja A81.

  Maailman talousfoorumin vuoden 2019 raportin mukaan tiet ovat Saksassa 20. parhaat koko maailmassa (vertailussa 141 maata). Uudempaa tilastoa ei ole COVID-19-pandemian vuoksi saatavilla.