Automatkailijan Ruotsi

Ruotsi

Automatkailijan Ruotsi

Ruotsilla on 3 218 km rantaviivaa Itämerellä ja Pohjanlahdella. Maan länsiosassa on Norjaa ja Ruotsia erottava Skandien vuoristo. Ruotsin suurin pituus pohjois-etelä-suunnassa on 1 572 km ja suurin leveys länsi–itä-suunnassa on 499 km. Maarajaa on Suomen kanssa 614 km ja Norjan kanssa 1 619 km.

Maan matalin kohta on Kristianstadin lähellä oleva Hammarjärvi (2,41 m merenpinnan alapuolella). Maan korkein huippu on Kebnekaise (2 111 m).
Noin 15 % Ruotsista sijaitsee pohjoisen napapiirin pohjoispuolella. Etelä-Ruotsi on maatalousvaltaista ja maan pohjoisosa enimmäkseen metsää. Koko maan pinta-alasta noin 65 % on metsien peitossa. Gotlanti ja Öölanti ovat maan suurimmat saaret. Vänern ja Vättern ovat suurimmat järvet. Vänern on Euroopan kolmanneksi suurin järvi. Ruotsin pisin silta yhdistää Manner-Ruotsin ja Öölannin saaren (6 072 m). Maan korkein silta on Högakusten-silta Angermanlandissa. Silta on 180 metriä Angermanjoen yläpuolella ja muistuttaa Kalifornian Golden Gate siltaa.

Automatkailijan Ruotsi

Yleistietoa Ruotsista

Pinta-ala 450 295 km²
Asukasluku 10,1 milj.
Väestöntiheys 23,7 as. /km²
Valtakieli ruotsi
Hallitusmuoto kuningaskunta
Pääkaupunki Tukholma 952 000, Tukholma ympäristöineen 2,3 milj
Muita kaupunkeja Göteborg 549 800 Malmö 280 400 Uppsala 140 400

Apua ongelmatilanteissa

Hätänumerot

Poliisi: Jos ei ole kyseessä hätätilanne, voi soittaa numeroon 114 14. Numero yhdistyy automaattisesti lähimmälle poliisiasemalle.

Tiepalvelu

Puhelin: 020 912 912 (Assistancekåren) ilmainen numero ruotsalaisesta lankapuhelimesta tai +46 8 627 5757 ulkomaisesta lanka- tai matkapuhelimesta. Apu on maksullista.

Autoliiton Plus- ja Premium-jäsenet sekä ePlus- ja ePremium-jäsenet (sähköautoilijoille):

Soitto Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Jäsen saa puhelinnumeron liittyessään Plus- ja Premium-jäseneksi sekä ePlus- ja ePremium-jäseneksi.

Päivitetty 5/2023.

 

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 112
 • Ambulanssi 112
 • Palokunta 112

Moottorin matkavinkit Ruotsiin

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Ruotsi
 • Jos onnettomuudesta aiheutuu henkilövahinkoja ja/tai mittavia aineellisia vahinkoja, poliisille pitää tehdä ilmoitus. Onnettomuuspaikalta ei saa poistua ennen poliisin tuloa eikä ajoneuvoja saa siirtää.

  Jos onnettomuudesta aiheutuu vain vähäisiä aineellisia vahinkoja, pitää osallisten henkilöiden vaihtaa henkilötietoja ja muita tarpeellisia tietoja keskenään. Kuljettajien pitää täyttää, allekirjoittaa ja jättää itselleen kopio kansainvälisestä vahinkoilmoituslomakkeesta. Jos joku osapuoli poistuu paikalta antamatta tietojaan, hänelle voidaan langettaa sakko tai jopa vankeusrangaistus.

  Liikenneonnettomuudet villieläinten kanssa:

  Onnettomuudet, joissa on osallisena isompi villieläin, tulee ilmoittaa poliisille hätänumeroon 112 välittömästi. Ilmoitus on tehtävä, vaikka eläin ei olisi loukkaantunut. Onnettomuuspaikka tulee merkitä esimerkiksi heijastavalla nauhalla tai muulla selkeästi maastosta erottuvalla merkitsemiskeinolla, jotta poliisi löytäisi tapahtumapaikalle. Kun poliisille on tehty ilmoitus onnettomuudesta, paikalta saa poistua. Jos onnettomuuden osapuolena on pieni eläin, kuten mäyrä, jänis tai kettu, ei onnettomuutta välttämättä tarvitse ilmoittaa poliisille.

 • Jos onnettomuuden osapuolena on vihreän kortin järjestelmään kuuluva ulkomailla rekisteröity ajoneuvo, on suositeltavaa ilmoittaa onnettomuudesta Ruotsin vihreän kortin toimistolle.

  Yhteystiedot:

  Trafikförsäkringsföreningen (TFF)
  (Swedish Motor Insurers)
  www.tff.se/sv/Om-oss/Kontakta-oss/

 • Hotellit:

  Palvelumaksut sisältyvät laskuun. Tapana ei ole antaa juomarahaa siivoojille, portieereille tai hissien hoitajille. Jos palveluhenkilökunta on tehnyt jotain tavanomaista paremmin tai nähnyt suurta vaivaa, voi antaa 50 kruunua.

  Ruotsissa matkustajat kantavat yleensä laukkunsa itse huoneeseen. Jos kuitenkin asiakaspalvelija kantaa laukut, voi antaa palvelusta 10–15 kruunua per laukku.

  Ravintolat ja baarit:

  Palvelumaksut sisältyvät laskuun. Juomarahaa ei edellytetä paitsi käteisellä maksettaessa voi asiakas pyöristää summaa hieman ylöspäin (koska kolikkoja ei haluta käsitellä).

  Jos palvelu on ollut erittäin korkeatasoista, voi antaa 5–10 %:a ylimääräistä.

  Taksit:

  Palvelumaksu sisältyy taksimatkan hintaan. Käteisellä maksettaessa summaa voi pyöristää sen verran, ettei tarvitse käsitellä kolikoita.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Yleisiä valtion ylläpitämiä teitä: 141 300 km (sisältäen kunnalliset kadut ja tiet)
  Yksityisiä valtion tukemia teitä: 75 100 km

  Lisäksi paljon pieniä yksityisteitä, jotka yleensä ovat kaikkien käytettävissä.
  Moottoriteitä: 2 145 km
  Losseja: 40

  Viitoitus on samankaltainen kuin Suomessa, paitsi yksityistien opasteessa on aina esimerkiksi kylän nimi.

  Enskild väg = yksityistie

  Teiden kunto

  Eurooppatiet, kansalliset valtatiet ja maakunnista toiseen johtavat tiet ovat hyvässä kunnossa. Suurin osa näistä teistä on päällystettyjä. Maailman talousfoorumin vuoden 2019 raportin mukaan Ruotsin tiet ovat 20. parhaat koko maailmassa vertailtujen 141 maan joukossa (Suomen sija 23).  Ruotsin autojärjestö M Sverige kartoittaa vuosittain teiden kuntoa. Raportteihin voi tutustua verkossa: https://msverige.se (Inspekterade vägar 2021)

  Keväällä voidaan kelirikon aikaan sulkea joitain teitä tai antaa teille painorajoituksia. Talven jäljeltä teillä voi olla routavaurioita. Tiet aurataan ja pidetään auki myös talvella, jolleivat sääolot ole aivan poikkeukselliset.