Automatkailijan Puola

Puola

Automatkailijan Puola

Itämeren rannikko on alavaa, mutta korkeuserot kasvavat lähestyttäessä Pojezierze Pomorskien metsäisiä kukkuloita. Niiden jälkeen maasto keskemmällä maata on taas alavaa. Matalan alankoseudun jälkeen ovat Sleesian ja Masovian alueet, joilla on laajoja jääkauden uurtamia jokilaaksoja.

Etelässä on vuoristoisempaa: siellä ovat Sudeettien, Tatran ja Beskidin vuoristot. Tatravuoristo on alppimainen, eli vuoret ovat usein paljasta kalliota ja huipuilla on lumipeite. Puolassa on 21 yli 2 000 metrin korkuista vuorta. Ne sijaitsevat kaikki Korkealla Tatralla. Tatra muodostuu Korkeasta Tatrasta ja Läntisestä Tatrasta. Maan korkein huippu on Rysy (2 499 m). Pieninyn vuoria pidetään erittäin luonnonkauniina. Erittäin jylhä ja geologisesti mielenkiintoinen on Dunajecin rotkomainen jokilaakso ihan Slovakian rajalla.

Maan pisin joki on Wisla (1 047 km). Muita pitkiä jokia ovat Odra (saksaksi Oder, pituutta 854 km), Warta ja Bug. Maassa on tuhansia järviä, joista useimmat sijaitsevat maan pohjoisosassa. Suurin järvi on Śniardwy (yli 100 km2). Puolalla on Itämeren rantaviivaa noin 528 kilometriä.

Automatkailijan Puola

Yleistietoa Puolasta

Pinta-ala 312 679 km²
Asukasluku 38,4 milj.
Väestöntiheys 123 as./km²
Valtakieli puola
Hallitusmuoto tasavalta
Pääkaupunki Varsova 1,7 milj.
Muita kaupunkeja Krakova 759 100 as. Lódz 737 000 as. Wroclaw 632 200 as.

Apua ongelmatilanteissa

Tiepalvelu

Koko maan kattava yleinen tiepalvelunumero: 9637. Maassa on useita avustusorganisaatioita.

Puhelin:  +48 22 532 84 44/PZM. Apu on maksullista.

Autoliiton Plus- tai Premium-jäsen

Autoliiton Plus- tai Premium-jäsen soittaa Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Jäsen saa puhelinnumeron liittyessään Plus- tai Premium-jäseneksi.

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 997 tai 112
 • Ambulanssi 999 tai 112
 • Palokunta 998 tai 112

Puolassa on avattu viime aikoina uusia tunneleita

Vuonna 2022 avattiin 2 km pitkä tunneli helpottamaan Krakovan ja Zakopanen välistä liikennettä Etelä-Puolassa Luban Maly -vuoren läpi (S7-/E77-tiellä). Vuori yhdistää Naprawan ja Skomielna Bialan kylät.

Puolan pisin maantietunneli avattiin liikenteelle Varsovassa vuonna 2021. Ursznowin tunnelin pituus on 2.335 metriä ja se on osa Varsovan eteläistä kehätietä S2, joka on 33 km pitkä. Autoilijat pystyvät ajamaan A2-tietä ja näin myös ajamalla välttämään Varsovan keskustan läpi ajamisen.

Moottorin matkavinkit Puolaan

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Puola
 • Jos joutuu Puolassa liikenneonnettomuuteen, josta aiheutuu henkilövahinkoja, merkittäviä aineellisia vahinkoja tai riitaa vastapuolen kanssa, pitää ehdottomasti saada kirjallinen poliisiraportti ”protokól policyjny”. Jos ei anna ensiapua onnettomuuspaikalla tai syyllistyy pakoon onnettomuuspaikalta, tuomitaan tekijä kolmesta kuukaudesta kolmeen vuotta kestävään vankeuteen ja lisäksi tulee ankara sakko.

 • Eurooppalaisen vahinkoilmoituksen käyttö on suositeltavaa samoin kuin valokuvien ottaminen vahinkotilanteesta.

  ADAC varoittaa, että vahingonkorvaukset vanhenevat kolmen vuoden kuluttua onnettomuuden tapahtumispäivästä.

  Lähde: www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/unfall-schaden-panne/unfall/unfall-polen/

 • Ravintoloissa on tapana antaa noin 10 %:a ylimääräistä hyvästä palvelusta. Muualla kuin isoissa kaupungeissa tai turismikohteissa voi pyöristää laskua hieman ylöspäin (esim. 47 PLN lasku 50 zlotyyn). Tippi on paras antaa käteisenä, koska luottokortilla maksettuna se ei saata päätyä henkilökunnalle, lisäksi se on veronalaista tuloa ja siitä peritään ALV. Käteisellä maksettaessa on sanottava tarjoilijalle, kuinka paljon haluaa takaisin vaihtorahaa.

  Hotellissa voi jättää huonesiivouksesta myös hieman palvelurahaa. Takseille ei yleensä anneta ylimääräistä, mutta laskua voi hieman pyöristää ylöspäin.

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Yleisiä teitä: 423 239 km
  Pää- tai kansallisteitä: 17 775 km

  Moottoriteitä: 1 676 km

  Tiet luokitellaan seuraavasti:

  • Eurooppatie (E)
  • Moottoritie (autostrada, A)
  • Moottoriliikennetie (droga ekspresowa, S)
  • Kansallinen valtatie (droga krajowa, DK)
  • Piirikunnasta (voivodship) toiseen johtava kansallinen tie (droga wojewódzka, DW)
  • Seututie (droga powiatowa)
  • Kunnallinen tie (droga gminna)

  Teiden kunto

  Puolan valtion matkailutoimisto kuvaa teiden tasoa näin: Puolan teiden kuntoa voisi kuvailla suhteellisen hyväksi. Suurten kaupunkien läheisyydessä teiden pintoja korjataan säännöllisesti. Sivutiet voidaan luokitella tyydyttävässä kunnossa oleviksi.

  Moottoriteiden lisäksi on monia kaksi- ja yksikaistaisia teitä. Joidenkin teiden pintaa vaurioittavat TIR-kuorma-autojen kesän aikana tien pintaan tekemät urat. Yleisesti ottaen kuljettajien on oltava hieman valppaampia Puolassa ajaessaan maan pienillä teillä.

  Viime vuosina uusia teitä on rakennettu paljon ja vanhoja on parannettu. Pitkä luettelo viime vuosien tieurakoista: https://travelinformation.eu/poland-traffic/.
  Maailman talousfoorumin mukaan Puolan tiet olivat vuonna 2019 maailman paremmuusjärjestyksessä sijalla 57.