Italia matkakohde

Italia

Automatkailijan Italia

Italia on saappaanmuotoinen niemimaa, jonka kaksi suurinta saarta ovat Sisilia ja Sardinia. Sardinia sijaitsee 200 km:n etäisyydellä Manner-Italiasta. Maalla on 7 600 km rantaviivaa Adrian-, Joonian- ja Tyrenianmerillä. Maarajaa on Ranskan kanssa 488 km, Itävallan kanssa 430 km, Slovenian kanssa 232 km, Sveitsin sekä San Marinon kanssa 39 km sekä Vatikaanin kanssa 3,2 km.

Apenniinien vuoristo on maan ”selkäranka” ja Alpit maan pohjoisraja. Italian korkein kohta on Mont Blanc (4 810 m). Po-joki on maan pisin joki (652 km), joka virtaa Alpeilta Ranskan rajalta kohti Adrianmerta. Viisi suurinta järveä ovat suuruusjärjestyksessä Garda, Maggiore, Como, Trasimeno ja Bolsena.

Maa sijaitsee Euraasian ja Afrikan mannerlaattojen yhtymäkohdassa, mistä syystä maassa esiintyy maanjäristyksiä ja tulivuorten purkauksia. Italiassa on 14 tulivuorta, joista kolme on aktiivista: Etna, Stromboli ja Vesuvius. Campi Flegrei osoittaa heräilemisen merkkejä ja on yksi maailman vaarallisimmista tulivuorista.

Yleistietoa Italiasta

Pinta-ala 301 338 km²
Asukasluku 60,5 milj.
Väestöntiheys 201 as./km²
Valtakieli italia
Hallitusmuoto tasavalta
Pääkaupunki Rooma 2,873 milj. as
Muita kaupunkeja Milano 1,352 milj. as. Napoli 3,085 milj. as. Torino 886 000 as.

Apua ongelmatilanteissa

Hätänumerot

Poliisi            113

Ambulanssi   118

Palokunta      115

Tai yleinen hätänumero 112

Moottoriteillä on hätäpuhelimia kahden kilometrin välein. Puhelimia on kahdenlaisia: joistain puhelinluureilla varustetuista voi soittaa hätäkeskukseen, ja toiset ovat luurittomia hälytyslaitteita, joista voi nappia painamalla saada yhteyden tiepalvelu- tai hinausapuun tai punaisen ristin kuvalla merkittyä nappia painamalla saa yhteyden pelastuspalveluun. Kun laitteeseen syttyy punainen valo, on sanoma mennyt perille moottoritien hälytyskeskukseen.

Tiepalvelu

Puhelin: 803 116, tai ulkomaisesta matkapuhelimesta 800 116 800 / ACI. Palvelu on maksullista.

Autoliiton (e)Plus tai (e)Premium -jäsen soittaa Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Puhelinnumero on jäsenkortissa.

Moottoriteillä on hätäpuhelimia kahden kilometrin välein, mutta kaikissa ei ole puhelinluureja, vaan hälytys tehdään nappia painamalla. Italiassa on monia eri palveluntarjoajia, ei välttämättä vain autojärjestö ACI.

 

Päivitetty 12/2023.

Tärkeät yhteystiedot

 • Poliisi 113
 • Ambulanssi 118
 • Palokunta 115
 • Yleinen hätänumero 112

Moottorin matkavinkit Italiaan

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla.

Moottori.fi
Italia matkakohde
 • Poliisille pitää ilmoittaa onnettomuudet, joista on aiheutunut vakavia henkilövammoja tai kuolema tai jos osapuolet ovat erimielisiä onnettomuudesta. Poliisi ei tule paikalle, jos kyse on vain aineellisista vahingoista, mikä on hankaluus autonvuokraajille, koska vuokrasopimuksissa vaaditaan usein poliisiraporttia vahingosta.

 • Vahinkoilmoitus, mielellään kansainvälinen, on täytettävä ja molempien osapuolien allekirjoitettava. Toisaalta ei pidä allekirjoittaa mitään asiapaperia, jota ei ymmärrä.

  Vastapuolen vakuutusyhtiölle on tehtävä ilmoitus vahingosta kolmen päivän kuluessa. Mahdolliset vahingonkorvausvaatimukset on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa. Korvausvaatimukset aineellisista vahingoista vanhenevat Italiassa viimeistään kahden vuoden jälkeen onnettomuudesta ja henkilövahingoista viiden vuoden jälkeen.

  Italialaisen vakuutusyhtiön pitää antaa vastaus ilmoitetusta vahinkotapauksesta

  30 päivän kuluessa, jos molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet vahinkoilmoituksen, 60 päivän kuluessa, jos vain toinen osapuoli on allekirjoittanut vahinkoilmoituksen ja 90 päivän kuluessa, jos onnettomuudesta on seurannut henkilövammoja. Muussa tapauksessa yhtiön on annettava selvitys siitä, milloin vahinkotapauksesta tehdään päätös.

  Lähde: ADAC.

 • Tieverkosto on korkeatasoinen ja useimmiten paikallistietkin ovat melko hyväkuntoisia. Vuoristoseudulla voivat kapeat ja mutkaiset tiet olla haasteellisia, teillä voi olla kuoppia, irtokiviä tai muuta maa-ainesta.

  Tuhannet sillat alkavat monin paikoin olla vanhoja eikä niiden kuntoa ole kontrolloitu. Genovassa kesällä 2018 romahtaneen sillan tilalle A10-tiellä on rakennettu uusi silta.
  Myös noin 200 tunnelia on rapistunut eivätkä ne täytä EU:n turvallisuuskriteereitä. Ongelma siltojen ja tunneleiden suhteen on suurin Liguriassa. ADAC:n vuoden 2020 tunnelitestissä Italian tunneleilla oli suuria turvallisuuspuutteita.

   

 • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

  Yleisiä teitä: 487 700 km
  Moottoriteitä: 6 977 km

  Viitoitus:

  • Moottoritie (autostrada) A
  • Teiden haarautuma (diramazione) D
  • Yhdysmoottoritie (raccardo) R
  • Valtiollinen päätie (strada statale) SS
  • Alueellinen tie (strada regionale) SR
  • Maakunnallinen tie (strada provinciale) SP
  • Kunnallinen tie (strada comunale) SC