Liikkumisesteisille | Autoliitto

Olet täällä

Liikkumisesteisille

le-paikka_vaaka_2.jpg

 

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus autoilun apuna

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus (LE-tunnus) on tarkoitettu helpottamaan liikuntarajoitteisen henkilön autoilua ja se on aina henkilökohtainen. Voimassa olevia liikkumisesteisen pysäköintitunnuksia on Suomessa noin 100 000 ja näitä myönnetään vuosittain 10 000–15 000 lisää (Lähde: Traficom). 

Pysäköintitunnusta voi hakea Traficomin asiointipalvelussa tai Ajovarman toimipisteissä ja se myönnetään, mikäli myöntämisen edellytykset lääkärinlausunnon perusteella täyttyvät (vähintään haittaluokka 11, Lue lisää haittaluokituksista THL:n sivuilta). Itse liikuntarajoite voi olla pysyvä tai väliaikainen, kuten vaikka murtunut jalka.

Väliaikaisissa luvissa lääkäri arvioi parantumisajan, minkä ajaksi Traficom voi myöntää pysäköintitunnuksen. Pysäköintitunnuksen haltijan tulee olla aina mukana tunnusta käytettäessä kuljettajana tai matkustajana. Pysäköintitunnus voidaan myöntää myös ajokortittomalle henkilölle.

Pysäköintitunnus oikeuttaa pysäköimään pyörätuolimerkillämerkityille LE-paikoille (ns. invapysäköintipaikat) sekä yleisille alueille maksua suorittamatta. Myös ”pysäköintikieltoalue”- ja ”pysäköinti kielletty” -liikennemerkeillä merkityille alueille pysäköinti on sallittu eikä pysäköinnin enimmäisajan rajoitukset koske LE-tunnuksia. Pysäköinnillä ei saa kuitenkaan aiheuttaa kohtuutonta haittaa.

Huom! Yksityisillä pysäköintialueilla pysäköinti voi olla maksullista ja maksamattomasta pysäköinnistä voi seurata pysäköintivirhemaksu. Tarkista aina kyseisen alueen voimassa olevat ehdot ennen pysäköintiä.

Ohjeet LE-tunnuksen hakemiseen (Traficom)

LE-tunnus

 

LE-tunnus ulkomailla

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus on voimassa kaikissa EU-valtioissa, mutta säännöt vaihtelevat. Kohdemaan sääntöihin voi tutustua EU:n sivuilla sekä  kansainvälisen autoliitto FIA:n luomalla verkkosivustolla. Sivusto on luotu vuonna 2011, joten säännöt ovat voineet muuttua. FIA päivittää parhaillaan tietoja.

 

Liikkumisesteisen autoilijan julkiset tuet

  1. LE-tunnuksen hakemisen yhteydessä voi hakea myös vapautusta ajoneuvoveron perusverosta Traficomin sähköisessä palvelussa.
  2. Autoveron palauttamista vamman perusteella voi hakea Verohallinnolta.
  3. Hankintatukea haetaan omalta asuinkunnalta, ja sen suuruus vaihtelee kunnittain. Selvitä tuen määrä ja hakeminen kuntasi vammaispalveluista.

 

Autoliiton mobiiliapplikaatio

Autoliitto on julkaissut mobiiliapplikaation, jossa julkiset ja yksityiset organisaatiot voivat halutessaan ilmoittaa LE-paikkojensa sijainnit (ns. invapysäköintipaikat).

Applikaatio on käyttäjille ilmainen eikä edellytä Autoliiton muiden palveluiden käyttöä. Applikaatiolla voi myös tilata Autoliiton tiepalvelun ja Autoliiton jäsen saa applikaatioon muun muassa jäsenkorttinsa.

Ota applikaatio tästä käyttöösi:  

Android-laitteet

iOS-laitteet

Linkit materiaaleihin

Tiedosto Applikaation esittely (Power Point)

PDF icon Applikaation kuvallinen käyttöönotto-ohjeistus

Invasovelluksessa mukana olevat tahot

Kunnat

Asikkala
Enontekiö
Forssa
Hanko
Hollola
Iisalmi
Imatra
Jokioinen
Juva
Kajaani
Keuruu
Kitee
Kouvola
Kuopio
Laitila
Lappeenranta
Lieto
Loimaa
Loviisa
Mänttä-vilppula
Naantali
Nokian kaupunki
Närpiö
Pihtipudas
Pori
Pornainen
Porvoo
Puumala
Raasepori
Raisio
Riihimäki
Rovaniemi
Salo
Sastamala
Siilinjärvi
Sipoo
Sodankylä
Tammela
Tornio
Tuusula
Uusikaupunki
Varkaus
Viitasaari
Ylitornio

Yksityiset toimijat

Yyterin kylpylä
Itä-Suomen Yliopisto
Porin puuvilla
Ranua Zoo
Mobilia
Senaatti - Kiinteistöt
XAMK
Jyväskylän Yliopisto
HAMK

Lisäksi mukana
Kuntaliiton paikat Kuntatalolla
Diagnostiikkakeskus, HUS Kuvantaminen
Suomen Paralympiakomitea

 

 

Applikaatio-palautteet ja tukikyselyt: support@autoliitto.freshdesk.com

Invasovellus

 

Yhteistyössä mukana

Kuntaliitto ja Paralympiakomitea ovat mukana tukemassa projektin kehitystä.

Yhteistyökumppanina mukana myös Sujuvasti.fi -sivuston kehittäjä, esteettömyyskartoittaja Harri Grönvall.

Harri Grönvall tarjoaa kunnille ja muille organisaatioille mahdollisuutta ulkoistaa applikaatioon liittyvä tiedonkartoitus- ja  ylläpitotoiminta.

 

Projektiin osallistuminen (kunnat + muut organisaatiot)

Projektiin osallistuminen tarkoittaa yhteistyösopimuksen solmimista Autoliiton kanssa sekä sitoutumista toimittamaan invapysäköintipaikkoihin tarvittavat tiedot (koordinaatit, katuosoitteet sekä kuvat).

Lisätietoja: janne.koivisto@autoliitto.fi