Fillarimestari | Autoliitto

Olet täällä

Fillarimestari

Fillarimestari eli FIA European Traffic Education Contest on kansainvälisen autoliitto FIA:n (Federation Internationale de I´Automobile) koordinoima liikenneturvallisuuskilpailu. Sen tavoitteena on edistää lasten ja nuorten liikenneturvallisuutta. Suomessa Fillarimestarin järjestää Autoliitto. Kilpailussa mitataan koululaisten liikennetietoja ja pyöränkäsittelytaitoja.

Koronaviruspandemian vuoksi syksyn 2021 aluekilpailuita ei valitettavasti voitu järjestää ja tämän vuoksi kevään 2022 SM-kilpailut jäävät myös pitämättä. 

Suomessa alue- ja mestaruuskilpailuihin osallistuu vuosittain noin tuhat lasta. Euroopanlaajuisesti Fillarimestari koskettaa yli 2 miljoonaa lasta vuosittain. Kilpailuja on järjestetty  Suomessa vuodesta 2003 alkaen.

Autoliitto tukee suomalaiskoulujen liikennekasvatustyötä Fillarimestari-kilpailuilla: liikennesääntöjen ja turvallisen liikennekäyttäytymisen omaksumiseen tarvitaan kokemusta ja ymmärrystä, joka syntyy käytännön harjoittelun avulla. Tähän Fillarimestari antaa hyvät eväät.

Henry Fordin Säätiö on vuosien ajan ollut vahvasti mukana tukemassa Autoliiton organisoimia Fillarimestaritapahtumia. Pitkäaikaisena yhteistyökumppanina mukana on ollut myös Helkama Velox Oy.

Kilpailu koostuu sekä ajotaitotehtävistä että liikennetietoutta mittaavasta kirjallisesta osuudesta. Joukkueen muodostavat neljä 10−12-vuotiasta lasta (2 tyttöä ja 2 poikaa).
Kilpailukausi alkaa syyskuussa viikolla 37 aluekilpailuilla. Viikko 37 on Opetushallituksen liikenneturvallisuusviikko, jonka tavoitteena on tuoda lasten liikenneturvallisuuden kehittämistä eri tapahtumien kautta esille. 
Aluekilpailuiden parhaimmat koulut kutsutaan seuraavan kevään mestaruuskilpailuihin. Mestaruuskilpailun jälkeen syksyllä pidetään Euroopassa kansainvälinen kilpailu, johon voittaneen joukkueen lapsilla on mahdollista päästä edustamaan Suomea, mikäli Autoliitto kilpailuun osallistuu.

Kouluille toiminta (aluekilpailut, mestaruuskilpailu ja edustusmatka oppilaille) on ilmaista: Autoliitto vastaa joukkueen ja yhden joukkueenjohtajan matkoista, majoituksista ja ruokailuista aluekilpailuissa ja Suomen mestaruuskilpailussa sekä lasten kustannuksista mahdollisessa kansainvälisessä kilpailuissa.
Katso ilmoittautumisohjeet aluekilpailut- sivulta.