Joona Häyrinen | Autoliitto

(kuva ylhäällä: Toni Ollikainen)

 

Joonan kausi 2019

 

 

Joona on aloittanut autourheilun kartingin parista 5-vuotiaana innostuksesta ajamiseen. 16-vuotiaana hän siirtyi rallisprinttiin, ensin nuorten V 1600 luokkaan ja pari vuotta myöhemmin junioreihin alle 1400cc luokkaan. Siellä hän on ajanut Toyota Starletilla kesällä asfaltilla ja soralla sekä talvella lumella. Tähänastisia saavutuksia ovat kolme aluemestaruuspronssia, 9.sija junioreiden SM-sarjassa sekä kymmenkunta luokkavoittoa.

Joona on ollut muutaman vuoden aktiivisesti mukana Autoliiton Varkauden osaston toiminnassa. Hän on ollut mm. opastamassa lapsia ja nuoria karting autoilussa osaston järjestämissä tutustumistilaisuuksissa. Autoliiton kummikuljettaja Joona oli myös viime vuonna 2018. Joonan tiimin tärkeät tukihenkilöt ovat isä ja setä, jotka ovat itsekin ajaneet rallisprinttiä ja taitavat myös autojen tekniikkapuolen.

Viime vuoden alkukausi sujui hyvin sekä auton että ajamisen osalta, mutta loppukausi oli Joonalle pettymys kilpa-auton lukuisten tekniikkaongelmien vuoksi. Siitä huolimatta Joona sijoittui kolmanneksi kaakkois-Suomen aluemestaruussarjassa.

Kauden 2019 aikana Joonalla on suunnitelmissa kilpailla junioreiden SM –sarjaa rallisprintissä. Siihen kuuluu kaksi lumikisaa, Nilsiässä ja Mikkelissä, kaksi asfalttikisaa, Kauhavalla ja Raahessa ja kaksi sorakisaa Ruovedellä ja Kouvolassa.  Lisäksi kilpailukalenteriin kuuluu joitakin kansallisia kisoja. Talven aikana Joona on kunnostanut syksyllä hankkimaansa Sunbeam Impiä, jolla hänen on tarkoitus ajaa asfalttisarjaa.  Joona odottaa innolla tulevaa kautta ja varsinkin sitä, miten ”Sumpilla” pärjää asfaltilla.

 

Joonan kausi 2018

Deekax SM-Rallisprint Leppävirta 15.9

Tämän viikonlopun kisa ajettiin naapuripitäjässä Leppävirralla. Sadetta oli luvassa aamusta alkaen, mutta onneksi se alkoi vasta iltapäivällä toisella kierroksella. Rata oli Mustinmäen vanhanajan kylätiellä, noin 3km:n pätkä. Se oli mutkainen ja mäkinen, sai olla tarkkana koko ajan ja siksi olikin mielenkiintoinen ajettava. Edellisen kisan jälkeen autoon oli vaihdettu moottori ja perä.
Ensimmäisellä kierroksella sain ajaa niin lujaa, kun auto kulki vähän yli puoleen väliin rataa. Sitten oikean puolen etupyörän kääntövarsi petti ja menetin auton ohjauksen ja auto ajautui ojaan. Tauon aikana kilpuri hinattiin varikolle ja kyselimme kääntövartta tilalle, mutta sellaista ei löytynyt. Saimme kuitenkin entisen korjattua kilpakumppaneiden avustuksella, vaikka kiirettä pitikin ja pääsin ajamaan toiselle kierrokselle. Sade teki kuitenkin radasta liukkaan ja uriin kertyi vettä, kun tuulilasikin oli vielä kurainen, niin en saanut kovin kummoista aikaa.
Tiimin epäonni jatkui vielä toisella kierroksella. Serkkuni auto hyppäsi veden täyttämästä urasta ja ajautui ojaan, perän jäädessä osittain radalle. Takaa tulleen kuljettajan ajolinja meni leveäksi ja hän törmäsi serkkuni auton takakulmaan. Onneksi vain autot vaurioituivat. Peltitöitä tuli tällä reissulla molempiin tiimin autoihin. Omaan autooni täytyy uusia lisäksi kääntövarret ja tukivarsi ennen seuraavaa kisaa.

 

Viikonloppu 18-19.8 pitkästä aikaa autourheilun parissa 

                   
Lauantaina oli Autoliiton Varkauden osaston järjestämä Flying Finn-tapahtuma Varkauden moottoriurheilukeskuksessa. Lapset ja nuoret saivat ajaa kahdella Varkauden osaston kartingautolla Autoliiton karting harrastajien opastuksella. Minä olin myös neuvomassa ja auttamassa auton käsittelyssä nuoria ja innokkaita ajajia, joista kaikki taisivat olla tällä kertaa poikia. Kävijöitä oli mukavasti pitkin päivää ja ehkä saatiin jokunen uusi kartingin harrastaja joukkoomme.  

Sunnuntaina olin kilpailemassa Kuopion asfalttisprintissä Heinijoella. Rata on asfaltti-jokkisrata, pituudeltaan 900m ja se ajettiin kaksi ja puoli kertaa. Rata on vasemmalle kaartuva ja suhteellisen helppo ajettava, tulihan se tutuksi kun ajettiin monta kertaa läpi. Sade kasteli sen aamulla ennen kilpailua, niinpä se oli vielä kostea ensimmäisellä kierroksella, mutta kuivui toiselle ja kolmannelle kierrokselle. Kilpailun ajoin slickseillä. Kilpurina oli taas serkkuni auto, eikä siinä vaan ollut riittävästi tehoja tälle radalle, tiheämpi perä ja jäykempi alusta olisivat auttaneet asiaa. Renkaat pitivät hyvin, samoin vaihdelaatikko toimi moitteettomasti, siinäpä olivat plussat tällä kertaa. Sijoitukseni neljäs omassa luokassani.
Oman autoni korjausprojekti kevään jäljiltä on vielä aivan aluillaan. Mekaanikkomme ei ollut käytettävissä kesä aikaan ja hänen tutkittuaan viimein auton vikoja huomattiin, ettei niitä kannata korjata, vaan täytyy hankkia uusia osia. Hinta-laatusuhteeltaan sopivia on vaikea löytää ja se vie aikaa.

 

IKH KAUHAJOEN SM-RALLISPRINT 27.5.2018 

                                                                       
Tähän kilpailuun osallistuin yhdessä serkkuni Juuson kanssa hänen autollaan.Rata oli entuudestaan tuttu, mutta tällä autolla en ole ajanut aikaisemmin kesällä.3.2km pitkä asfalttirata sijaitsi teollisuusalueella ja sitä voi kuvailla;suora ja ysikymppimutka, suora ja ysikymppimutka jne., suoranopeus saattoi nousta melkein 150km/h.      
Ensimmäinen kierros oli totuttelua autoon, ajoin ensimmäisen kerran tällä autolla asfaltilla, olin kuitenkin tyytyväinen ajooni, sillä jäin serkkuni ajasta vain 2 sek.Toisella kierroksella parin mutkan jälkeen tunsin että jarruissa oli jotakin häikkää ja kierroksen lopussa sain painaa jarrupoljintaa pohjaan ilman että mitään tapahtui.Videoolla tämä näkyy tullessani vasemmalle kääntyvään shikaaniin, jarruta mutta vauhti ei hidastu.Ajattelin ensin ajaa suoraan ohi shikaanin, sitten kuitenkin käänsin vasemmalle ja selvisin kunnialla läpi. Maaliin tullessa täytyi ruveta jo ajoissa pumppailemaan ja vaihteilla jarruttelemaan, että sain pysäytettyä stop-merkille.Siinäpä se aika sitten tuhraantuikin, olin omassa luokassani 4/4.

Kerimaasprint 19.5.2018

Kerimaan rata on minulle tuttu,olen ajanut siellä useana vuonna.Se on pituudeltaan 2.5km,josta 800m on asfalttipinnalla.Rata oli ensimmäisellä kierroksella hyväkuntoinen, mutta toiselle kierrokselle varmaankin pehmeni,koska melkein kaikilla ajajilla aika huononi.
Lähtö oli asfaltilta ja oma lähtöni onnistui mielestäni alakanttiin.Sen jälkeen jatkettiin sorapinnalla ja siinä  olleet kolme tiukkaa käännöstä sujuivat hyvin.Ennen maaliviivaa oli vielä pätkä asfalttia.Jo lähdössä autoni tuntui vajaatehoiselta ja puolessa välissä kierrosta tehot putosivat lisää.Toiselle kierrokselle en lähtenyt ollenkaan, sillä kannentiiviste oli rikkoutunut. Siitä huolimatta jäin vain 4sek. kärjestä ajoissa tällä kierroksella.         
Tämä kausi on ollut epäonnisin kilpailu-urani aikana. Seuraavaan kilpailuun Kauhajoelle 27.5 lähden serkkuni kanssa samalla autolla, olenkin saanut siihen jo vähän tuntumaa ajettuani sillä Rovaniemellä maaliskuussa talvikelissä. Niinpä oman autoni tarkempaan tutkimiseen jää enemmän aikaa.                                                       

 

Kevään 2018 kuulumisia

Autoliitto Varkauden osaston järjestämä Vuoden turvallisin päivä-tapahtuma 12.5.2018.Tarkoituksena oli esitellä kilpailukalustoani, mutta Vihdissä edellisenä viikonloppuna autoni rikkoutui ja on edellen "pajalla" korjattavana. Niinpä kartingautoni oli esillä tapahtumassa ja itse kerroin AL-sportin kummikuljettaja- toiminnasta kävijöille. Samalla esittelin myös Autoliiton Varkauden osaston Flying Finn 100-hankkeen kautta saamaa 
kartingautoa, joka oli näytteillä ensimmäistä kertaa.Tänä keväänä Varkauden osasto aloittaa kartingjuniori kerhotoiminnan Varkauden Moottoriurheilukeskuksessa. Ilma suosi tänä vuonna tapahtumaa, aurinkoa 
ja lämpöä oli riitämiin ja kävijöitäkin tasaisesti.

Kesäkilpailukauteni oli tarkoitus aloittaa Vihdissä sm-rallisprintin osakilpailulla 6.5. Kilpuriin oli vaihdettu uusi moottori talvella ilmenneiden ongelmien takia. Vihti oli asfalttikisa,j oten asfalttialusta 
vaihdettiin alle. Se on matalampi ja jäykempi kuin sora-alusta.  Asfaltilla ajetaan slickseillä, jotka pitävät hyvin, joten soralla tarvittavaa joustoa  ja iskunvaimennuskykyä ei tarvita. Odotin innokkaasti pääsyä 
ajamaan tauon jälkeen, mutta.... Lähtöviivalle tultuani kytkintä nostaessani auto sammui, eikä lähtenyt enää käyntiin, takapyörät olivat jumissa ja minut hinattiin varikolle.Tässä vaiheessa pettymys oli suuri 
ja suututti kovasti kaiken tehdyn työn jälkeen. Kun kotona tutkimme, mistä vika johtui, ilmeni, että vaihdelaatikosta oli yksi pultti pudonnut ja jos tämä olisi tapahtunut ajan aikana koko vaihdelaatikko olisi tuhoutunut. Niin että onni onnettomuuudessa tällä kertaa.Yritämme saada auton kuntoon ensi viikonloppuun mennessä.  
Sora-alusta on vaihdettu asfaltti-alustan tilalle, sillä Savonlinnan kilpailu ajaetaan Kermaan lomakeskuksen alueella soralla.
Tällaista on autourheilu, ajettuihin kilpailuminuuteihin nähden "käsityötä" saa tehdä monin monin kertaisen määrän. Niinpä taloudellinen tuki, kuten tämän kummikuljettajuuden myötä saamani, on kullan arvoista.

SM-rallisprint Rovaniemi 10.3.2018

Kilpailumatka alkoi tänä viikonloppuna jo perjantaiaamuna, kun lähdimme lumipyryssä ajelemaan Varkaudesta kohti Rovaniemeä yöpyäksemme siellä 
ennen lauantain kilpailua. Kisassa ajoin tällä kertaa serkultani lainaamalla kalustolla, sillä emme ehtineet korjata viime kisassa ilmenneitä ongelmia omassa autossani.
Kilpailu ajettin Mäntyvaarassa, Artic Lapland Rallyn yleisöerikoiskokeella; raviradalla ja lähimaastossa. Rataan oli tehty joitain muutoksia ja ajosuunta vaihdettu, jotta se olisi tasapuolisempi 
kaikille kilpailijoille. Itse ajoin täällä ensimmäistä kertaa. Radan pituus oli 4,4km ja ajoimme kaksi kierrosta. Rata oli vaihteleva, oli pitkiä suoria ja loivia mutkia, joissa voi ajaa kaasu pohjassa, mutta myös 
hitaita, kiperiä mutkia.
Jos oli rata uusi minulle, niin oli autokin. En ole ajanut kyseisellä autolla kuin pienen  harjoituspätkän, joten kisassa ajo oli tuntuman hakemista tähän ajokkin. Olen kuitenkin tyytyväinen ajooni, en tehnyt suuria virheitä ja 
paransin aikaani toisella kierroksella. Sijoitukseni tänä viikonloppuna oli omassa 11 luokassani 2/4 ja juniorit 2-vetoiset- luokassa 12/30.

Seuraava kisani on 5.5 2018 SM-rallisprint Vihdissä. Tässä välissä on  tervetulluthuoltotauko niin autolle kuin kuskillekin, sillä  tämä talvikausi ollut kovin tiivis.

 

Idän metsäkone sprint Kitee 25.2.2018

Viime viikon aikana vaihdoimme kilpa-autoon uuden perän sekä suorakytkentä vaihdelaatikon, joka mahdollistaa vaihteiden vaihdon ilman kytkintä. Tekninen tieto ja taito sekä vuosikymmenten kokemus
kilpa-auton rakentamisessa on sedälläni, joka isäni sekä minun kanssani osallistui tähänkin projektiin.

Kiteen Aimo- monitoimikeskuksessa olevan radan pituus on hieman yli 4km ja se ajettiin kolme kertaa. Rata oli hyvässä kunnossa ja sopivan haastava ja mielenkiintoinen. Keskinopeudeksini radalla tuli 75km/h. Itse ajaminen
oli nyt luontevampaa ja auton kiihtyvyys parempi tehtyjen muutosten ansiosta. Aikanikin parani joka kierroksella. Pientä jännitystä aiheutti moottorin lämmön nousu korkealle kierrosten lopussa, vaikka olimme
vaihtaneet kannentiivisteen ennen viikonloppua. Iltatöitä on tiedossa, kun selvitämme, mitä asialle pitäisi tehdä ennen seuraavaa kisaa.

Tulospalvelusta jäi epävarma olo tällä kertaa, viralllisiin tuloksiin oli merkitty mm.1sek. kierrosaikoja, mitkä kyllä korjattiin lopulta. Oma sijoituksenikin muuttui monta kertaa, lopullisissa tuloksissa olin 6/12
omassa luokassani.
Tämä oli kuudes kilpailuviikonloppuni peräkkäin, nyt olisi kahden viikon tauko ja SM kilpailut Rovaniemellä 10.3.2018

 

Laukaan SM Rallisprint 11.2.2018

Laukaan sm rallisprint kilpailtiin osittain Ruuhimäessä Nesterallistakin tutulla erikoiskokeella. Kilpailuun osallistui 154 kilpailijaa, junioreihin 51 kilpailijaa ja luokassani 9 oli 18 osanottajaa.

Tänään ajettin kaksi kierrosta.Pyöräilin radan kertaalleen läpi ennen kilpailua. Rata on vaativa ja nopea, keskinopeus noin 80km tunnissa , sisältäen kolme "hyppyriäkin". Ensimmäiselle kierrokselle lähtöä jouduin odottelemaan kilpurissani noin puolitoista tuntia erään kuljettajan loukatessa itsensä hyppyrin ilmalennossa. Oma kierrokseni sujui suunnitelmien mukaan auton tehojen puitteissa.
Kuvassa (alla) näkyy Starletin n.20metrin hyppäys.
Ennen toista kierrosta jännitimme ehditäänkö sitä ajaa ollenkaan, koska iltapäivä jo pimentyi, eikä rallisprintissä käytetä valoja. Ehdin kuitenkin ajaa toisen kierroksen parantaen aikaani runsaalla 2:lla sekunnilla. Sitten tuli  uusi ulosajo joka keskeytti kilpailun, joten kilpailu lopetettiin kokonaan ja 25 kilpailijaa ei ehtinyt ajaa toista kierrosta ollenkaan. Radan vaativuutta kuvaa, että ulosajoja sattui useita edellämainittujen lisäksi.
Sijoitukseni; kaikki 2-vetoiset(yleiset ja juniorit) 63/114 , juniorit 30/51 ja omassa luokassa 11/18

(kuva: Juuso Kuhanen)

(kuva: Juuso Kuhanen)

 

Polaria Sprint 4.2.2018

Sunnuntai 4.2 2018 Polaria sprint Mäntyharju
Herätys oli klo 4.30 ja pakkasta ulkona -19 astetta, kun lähdimme ajamaan kilpailupaikalle.
Perillä tutustuin rataan (3km) sekä pyöräillen että kävellen  ja vaihdoimme myös kuulumisia kilpakumppaneiden kanssa kisan alkua odotellessa. Kisa sujui ongelmitta, aika parani jokaisella kolmella kierroksella.
Sijoitukseni oli 5/9 luokassani, harmittavat 0,05 sekuntia jäin  neljännestä sijasta. Oivalsimme taas hyviä uusia kehitysideoita kilpailukyvyn parantamiseksi, kun vain aika ja varat  riittäisivät.