Yllätyksetöntä automatkailua kotimaassa | Autoliitto

Olet täällä

Yllätyksetöntä automatkailua kotimaassa

Pulkkilanharju
24.11.2017

Autoliiton kotimaan matkailututkimuksesta ei paljastunut suuria yllätyksiä. Kulkuneuvona on oma auto, matkaseurana perhe ja kohteena joko Uusimaa tai Lappi.

Autoliitto selvitti tänä vuonna suomalaisten kotimaan automatkailutottumuksia. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat maanteitse omalla kulkuneuvolla kotimaan matkan touko-syyskuun aikana tehneet täysi-ikäiset henkilöt, jotka olivat tehneet vähintään yhden yöpymisen matkansa aikana. Tutkimuksen toteutti Tietoykkönen Oy.

”Autoliitto on tehnyt ulkomaan automatkailututkimuksen nyt kymmenen kertaa ja kotimaanmatkailutottumuksia on selvitetty kahdesti, edellisen kerran vuonna 2012. On mielenkiintoista nähdä, miten tottumukset muuttuvat”, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen toteaa.

Tutkimuksen lopputuloksista ei löytynyt mitään suuria yllätyksiä. Vajaat 80 prosenttia matkaili oman perheen tai puolison kanssa, kun taas joku kuudes vastaaja ilmoitti matkustaneensa ystävien kanssa. Yleisimmin ajoneuvossa matkusti 2-4 henkilöä.

Joka neljäs vastaaja aloitti matkansa Uudeltamaalta. Seuraavaksi useimmiten matka alkoi Pirkanmaalta, Varsinais-Suomesta ja Pohjois-Pohjanmaalta. Matkakohteista suosituin oli Uusimaa (13 %) ja Lappi (11 %). Varsinais- tai Keski-Suomeen ilmoitti matkustaneensa vajaat kymmen prosenttia vastaajista.

Vaikka kotimaassa matkustaminen ei yleensä vaadi yhtä paljon etukäteisvalmisteluja kuin ulkomaanmatkat, yli puolet oli tehnyt kuitenkin suurpiirteisiä suunnitelmia ennen matkaansa. Noin kolmannes oli suunnitellut koko reitin ja tutustumiskohteet etukäteen.

Kotimaassa lomailu on pääasiassa rentoutumista ja sukuloimista varten. Noin puolet vastaajista kertoi matkansa koostuneen rauhallisesta oleilusta ilman erityistä ohjelmaa ja 46 % kertoi vierailleensa sukulaisten tai tuttavien luona. Sukulaisten ja tuttavien luona myös yövyttiin useimmiten (38 %). Hotellissa majoittui 36 prosenttia vastaajista, vuokramökissä yöpyi 13 % ja omassa mökissä 12 % vastaajista.

Matkailuteistä suosituin oli Suomen puolella Vaasasta Niiralaan kulkeva kansainvälinen Sininen Tie, jota oli kulkenut joka kymmenes matkailijoista. Vastaajista 38 % ei kuitenkaan osannut sanoa oliko käyttänyt jotakin matkailuteistä.

Matkailututkimuksen mukaan kotimaan lomamatka kesti keskimäärin viisi vuorokautta ja matkan kokonaiskustannukset olivat 540 euroa eli kovin paljon rahaa ei kotimaan automatkalla käytetä. matkaa taitettiin keskimäärin 782 kilometriä. Runsas kolmannes matkailijoista oli tehnyt kesällä myös yhden tai useamman yön sisältävän ulkomaan matkan jollain ajoneuvolla. Vajaa neljännes näistä oli tehnyt matkan omalla ajoneuvolla ja 12 % lento ja auto -yhdistelmällä.

Jaa muillekin