Nastarenkaiden käyttö Euroopassa 2017 | Autoliitto

Olet täällä

Nastarenkaiden käyttö Euroopassa 2017

Autoa varattaessa kannattaa pyytää sellaista autoa, jossa on talvirenkaat. Mikäli ennakkovarauksesta huolimatta saa auton, jossa ei ole talvirenkaita, voi kieltäytyä ottamasta autoa. Muuten vuokraaja on itse vastuussa, jos hän ajaa kesärenkailla, vaikka keli edellyttäisi talvirenkaita.

MAA KIELLETTY SALLITTU KÄYTTÖAIKA ERITYISMÄÄRÄYKSET
Albania   X   Lumiketjut on pakollinen varuste ajoneuvoissa 1.11.-30.4.
Alankomaat X     Lumiketjuja saa käyttää jos tien pinta on lumen peitossa.
Andorra   X 1.11.-15.5. Lumiketjut sallittu, jos tienpinta on luminen tai jään peitossa. Pakolliset talvikaudella. Sakot laiminlyönnistä.
Belgia   Ainoastaan alle 3,5 t ajoneuvoissa ja niihin kytketyissä perävaunuissa (ei koske pienoisbusseja eikä linja-autoja). Jos nastarenkaita käytetään, ne on oltava kaikissa pyörissä, ja yli 500 kg painavissa perävaunuissa 1.11.-31.3. Nopeusrajoitus 60 km/t maanteillä. Takalasiin laitettava nopeusmerkki "60" (merkin halkaisija 21 cm). Nopeusrajoitus moottoriteillä 90 km/h. Lumiketjuja saa käyttää vain jos tiet ovat lumiset tai jäiset.
Bulgaria X     Lumiketjujen käyttö sallittu, jos tie on lumen peitossa. Max. nopeus 50 km/t.
Espanja X     Lumiketjujen käyttö sallittu (max. nopeus 50 km/t).
Irlanti X     Lumiketjujen käyttö kielletty.
Islanti   X 15.11.-15.4. (ajankohdat vaihtelevat vuodesta toiseen) Lumiketjuja saa käyttää tarvittaessa.
Iso-Britannia   X   Nastarenkaiden ja lumiketjujen käytöstä ei ole määräyksiä. Niiden käyttö on sallittu mikäli tien pintaa ei vahingoiteta.
Italia   Alle 3,5 t ajoneuvoille 15.11.-15.3. Nopeusrajoitukset 90 km/t maantiet ja 120 km/t valtatiet. Takarenkaissa roiskeläppäpakko italialaisille, ulkomaalaisille suositus. Aostassa oltava joko talvirenkaat tai lumiketjut 15.10.-15.4. Muilla alueilla talvivarustuksen käyttöpakko 15.11.-15.4. ilmoitetaan liikennemerkillä. Lumiketjuilla max. nopeus 50 km/t.
Itävalta   Vain ajoneuvoissa alle 3,5 t. Jos vetoautossa on nastarenkaat, myös perävaunussa on oltava nastarenkaat (kaikissa pyörissä). 1.10.-31.5. Paikalliset määräykset saattavat vaihdella tästä. Ajoneuvojen, joilla on nastarenkaat, on noudatettava alempia nopeusrajoituksia: 80 km/t taajaman ulkopuolella ja 100 km/t moottoriteillä. Lisäksi esim. huoltoasemilta hankittava nastarengasmerkki takalasissa on pakollinen.
        Lumiketjujen käyttö on sallittua. Nopeusrajoitus ketjuilla ajettaessa on 50 km/t. Erittäin huonoissa olosuhteissa viranomaiset vaoivat vaatia lumiketjujen käyttöä. Ketjujen pakollisuutta osoittaa pyöreä sininen liikennemerkki, jossa on ketjutetun renkaan kuva. Samoin jos liikennemerkissä lukee "Weiterfahrt nur mit Winterausrüstung", on oltava joko talvirenkaat tai lumiketjut kesärenkaisiin.
        Talvirengaspakko: Jos tiellä on lunta tai jäätä, pitää ajoneuvossa olla joko M+S/M&S-merkinnällä varustetut talvirenkaat tai lumiketjut vetävissä pyörissä. Tämä sääntö on voimassa 1.11.-.15.4. välisenä aikana. Talvimääräysten noudattaminen on kuljettajan vastuulla. Tästä syystä autoa vuokraavan on oltava tarkkana ja katsottava, millaiset renkaat autossa on.
Kreikka   Ei määräyksiä   Jos jäätä tai lunta, saa käyttää lumiketjuja (yleensä marraskuu-maaliskuu välisenä aikana). Nopeus max. 50 km/t.
Kroatia X     Maassa ei ole lakisääteistä aikaa, jolloin talvivarustusta on käytettävä. Yleensä on asianmukaista varustaa ajoneuvo talvea varten marraskuun alun ja huhtikuun lopun välillä. Talvivarustukseen kuuluvat lumiketjut vetävälle akselille ja lumilapio. Talvirenkaita, siis M+S-merkittyjä renkaita, on oltava vähintään kaksi asennettuina vetävälle akselille. Talvirenkaiden kulutuspinnan urasyvyyden pitää olla vähintään 4 mm.
        Lumiketjut ovat pakollinen varuste ajoneuvossa, vähimmäisvaatimus on ketjut vetävän akselin pyöriin. Lumiketjuja on pakko käyttää talvisella säällä, kun lunta on vähintään 5 cm tai tiellä on mustaa jäätä. Likan ja Gorski Kotarin alueilla lumiketjut ovat pakolliset rengastyypistä riippumatta.
Latvia   X 2.10.-30.4. Talvirenkaat pakolliset 1.12.-1.3. alle 3,5 t ajoneuvoissa.
Liettua   X 1.11.-9.4. Talvirenkaat pakolliset 10.11.-31.3. alle 3,5 t ajoneuvoille. Nastarengastarraa suositellaan myös ulkomaalaisille (autotarvikeliikkeet ja internet).
Luxemburg   X 1.12.-31.3. alle 3,5 t ajoneuvoille (myös muina aikoina, jos pinta on lumen tai jään peitossa) Nopeusrajoitus 70 km/t maantiet ja 90 km/t moottoritiet. Talvisessa säässä M+S renkaat pakolliset henkilöautoissa.
Makedonia X     Ei varsinaista talvirengaspakkoa, mutta 15.11.-15.3. välisellä ajalla pitää taajaman ulkopuolella ajettaessa noudattaa seuraavia määräyksiä:
        1) Ajoneuvot alle 3500 kg: Ajoneuvoissa on oltava talvirenkaat kaikissa neljässä pyörässä ja renkaissa urasyvyyttä vähintään 4 mm. Vaihtoehtona ovat kesärenkaat, joissa on vähintään 4 mm kulutuspintaa ja lumiketjut.
        2) Nelivetoajoneuvot: Ajoneuvoissa on oltava talvirenkaat kaikissa neljässä pyörässä ja renkaissa urasyvyyttä vähintään 6 mm. Vaihtoehtona ovat kesärenkaat, joissa on vähintään 6 mm kulutuspintaa ja lumiketjut.
        3) Ajoneuvot yli 3500 kg: Ajoneuvoissa on oltava talvirenkaat kaikissa neljässä pyörässä ja renkaissa urasyvyyttä vähintään 6 mm. Vaihtoehtona ovat kesärenkaat, joissa on vähintään 6 mm kulutuspintaa ja lumiketjut. Lisäksi ajoneuvossa on oltava lumilapio.
        Lumiketjuilla ajettaessa enimmäisnopeus on 70 km/t.
Moldova   X 1.12.-1.3. Lumiketjut sallittu (pakolliset yli 3,5 t ajoneuvoissa)
Montenegro X     Lumiketjut sallittu. Talvirenkaat pakolliset sääolojen mukaan (lunta tai jäätä tiellä).
Norja   X Nastarenkaat on sallittu autossa 1.11.- ensimmäinen pääsiäistä seuraava sunnuntai. Poikkeuksena Nordlandin, Tromssan ja Finnmarkin (Ruijan) läänit, joissa nastarenkaiden käyttö on sallittu 15.10.-30.4. Nastarenkaat on asennettava kaikkiin pyöriin. Nastojen määrä on rajoitettu: 90-150 nastaa/rengas. Oslossa, Bergenissä, Trondheimissä ja Stavangerissa on käytössä 1.11.2016-23.4.2017 välisenä aikana nastarengasmaksu, joka on pakollinen myös ulkomailla rekisteröidyille ajoneuvoille. Oslossa tarrojen hinnat alle 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille: päivän tarra 35 NOK, kuukauden tarra 450 NOK, vuoden tarra 1 400 NOK. Tarrojen hinnat yli 3,5 tonnia painaviin ajoneuvoihin ovat kaksinkertaiset. Maksun laiminlyönnistä saa 750 NOK sakon.
        Tarrat ovat fyysisiä tarroja Oslossa ja Bergenissä, mutta Trondheimissä on vain virtuaalinen tarra. Tarroja voi tilata internetistä. Yhden päivän tarran voi ostaa suurimpien teiden varsilla olevista automaateista. Trondheimissä on mahdollisuus käyttää maksamiseen myös älypuhelinsovellusta (PiggAApp).
        Talvirenkaat eivät ole pakolliset henkilöautoissa, mutta jos niitä käytetään, ne pitää olla asennettu kaikkiin pyöriin. Jos ajoneuvossa on kesärenkaat ja tiellä on lunta tai jäätä, täytyy käyttää lumiketjuja.
        Kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisissa ajoneuvoissa talvirenkaat ovat pakolliset 15.11.-31.3. Yli 3 500 kilon painoisissa ajoneuvoissa täytyy olla mukana lumiketjut talvikaudella teiden kunnosta riippumatta.
Portugali X     Lumiketjuja saa käyttää tarvittaessa. Lumiketjuilla ajettaessa ei ole lakisääteistä nopeusrajoitusta, vaan pitää katsoa ketjupakkauksesta valmistajan antama nopeussuositus.
Puola X     Lumiketjuja saa käyttää vain, jos tiellä on lunta.
Ranska   Alle 3,5 t. ajoneuvoille 1.11. edeltävästä lauantaista maaliskuun viimeiseen sunnuntaihin. Jos sääolosuhteet edellyttävät, voivat viranomaiset pidentää käyttöaikaa. Nopeusrajoitus nastarenkaita käytettäessä on 90 km/t. Ranskan rekisterissä olevissa ajoneuvoissa on oltava auton perässä alhaalla vasemmalla puolella nopeusmerkki "90", kun niissä on nastarenkaat. Ulkomailla rekisteröidyissä ajoneuvoissa merkki ei ole pakollinen, mutta nopeusrajoitusta on noudatettava. Jos tiellä on lunta tai jäätä, suositellaan käyttämään M+S-renkaita, joiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3,5 mm.
        Lumiketjujen käyttö on pakollista lumisilla teillä, jos liikennemerkki niin osoittaa. Laiminlyönti on rangaistavaa. Lumiketjuilla ajettaessa enimmäisnopeus on 50 km/t. Jos tiellä on lunta tai jäätä, suositellaan käyttämään M+S-renkaita, joiden urasyvyyden tulee olla vähintään 3,5 mm.
Romania X     Nastarenkaat on kielletty. Lumiketjuja suositellaan käytettäväksi vuoristoisilla seuduilla.
Ruotsi   X Nastarenkaiden käyttö on sallittu 1.10.-15.4. Mikäli sää ja teiden kunto vaativat, voidaan nastarenkaita käyttää myös muulloin. Tukholmassa Hornsgatanilla, Göteborgissa Odinsgatanilla tai Friggagatanilla sekä Upsalassa Kungsgatanilla ja osalla Vaksalagatanista ei saa ajaa nastarenkailla. Lumiketjujen käyttö on sallittua, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät. Talvirengaspakko on voimassa kaikille ajoneuvoille (myös kokonaismassaltaan yli 3,5 tonnin painoisille ajoneuvoille) 1.12.-31.3. välisenä aikana, jos tiellä on talviset olosuhteet, eli jos tiellä on lunta, jäätä tai tien pinta on märkä ja lämpötila on noin ±0. Talvirenkaita pitää käyttää myös ajoneuvoihin kiinnitetyissä perävaunuissa. Talvirengaspakko koskee myös ulkomailla rekisteröityjä ajoneuvoja. Renkaissa pitää olla merkintä "M+S", "M&S" tai "Mud and Snow". Jos olosuhteet eivät ole talviset, kesärenkailla saa ajaa myös 1.12.-31.3. Talvisin pitää autossa olla jäänestoainetta tuulilasinpesunesteessä sekä lumilapio. Suositeltavaa on pitää mukanaan myös hinausköyttä, akkukaapelit ja heijastinliivi.
Saksa X     Lumiketjuja saa käyttää, kun tien pinta on lumen peitossa. Lumiketjuja on pakko käyttää, jos liikennemerkein osoitettu (pyöreä sinitaustainen merkki, jossa on valkoinen rengas). Enimmäisnopeus lumiketjuilla ajettaessa on 50 km/t. Lumiketjupakon laiminlyönti on rangaistavaa. Saksan autojärjestö ADAC ostovuokraa jäsenilleen ja myy muille Etelä-Saksassa ketjuja 1.11.-30.4. välisenä aikana. Saksassa ei ole lakisääteistä yleistä aikaan sidottua talvirengaspakkoa, vaan kyseessä on tilannekohtainen käyttöpakko. Talviolosuhteissa saa ajaa vain, jos ajoneuvossa on asianmukaiset talvirenkaat. Asetus ei koske moottoripyöriä, ADAC suosittelee turvallisuussyistä talvirenkaita myös perävaunuihin.  Talviolosuhteista on asetuksen mukaan kyse, jos tiellä on kuurapeite, lunta sohjoa, mustaa jäätä tai jääpeite. Asetus ei tarkoita yleistä talvirengaspakkoa. Mutta jos autoilija tavataan kesärenkailla lumiselta tai jäiseltä tieltä, seurauksena on 80 euron sakko ja yksi rangaistuspiste. Vuoden 2017 uusien määräysten mukaan pitää 1.1.2018 jälkeen valmistettavissa talvirenkaissa olla "Alppi-merkki" (Peak Mountain SnowFlake). Vanhoja (ennen 31.12.2017 valmistettuja) M+S-merkittyjä renkaita saa käyttää talvirenkaina ylimenokauden ajan, 30.9.2024 asti.  Kesärenkaiden käyttöön talviolosuhteissa liittyy myös vakuutusriski: jos joutuu liikenneonnettomuuteen, katsotaan kesärenkailla ajanut osasyylliseksi ja keliolosuhteista piittaamattomaksi. Tällöin vakuutusyhtiö voi kieltäytyä korvauksista. Jos vuokraa auton Saksasta, pitää jo varatessa pyytää sellaista autoa, jossa on talvirenkaat. Talvirenkaista voidaan periä erillistä lisämaksua.
Serbia X     1.11.-1.4. välisenä aikana henkilöautossa ja alle 3,5 tonnin painoisessa pakettiautossa on oltava M+S -merkityt talvirenkaat ja mukana on pidettävä lumiketjuja. Ketjuja on käytettävä, kun kohdalle tulee lumiketjupakkoa tarkoittava liikennemerkki.
Slovakia X   Talvirenkaat pakolliset 15.11.-31.3. yli 3,5 t painoisille ajoneuvoille. Alle 3,5 t autoille talvirenkaat (M+S) pakolliset, jos tiellä on lumi- tai jääkerros. Lumiketjujen käyttö sallittu, mikäli tien pinnalla jäätä tai lunta riittävästi, ettei tien pinta vahingoitu.
Slovenia X   Talvivarustus 15.11.-15.3. Talvisessa säässä Sloveniassa rekisteröidyssä autossa oltava joko talvirenkaat (M+S) tai kesärenkaat ja lumiketjut mukana. Lumiketjuilla ajettaessa enimmäisnopeus on 50 km/t.
Suomi   X 1.11.-28.3. tai 1. maanantai pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin, myöhemmän ajankohdan ollessa määräävä. Talvirengaspakko 1.12.-28./29.2. Talvirenkaita saa käyttää aina muulloinkin sään tai kelin vaatiessa. Käytettäessä nastarenkaita ne on asennettava kaikkiin pyöriin. Lumiketjuja saa käyttää, mutta tien pintaa ei saa vahingoittaa.
Sveitsi   Alle 7,5 t. ajoneuvoille - moottoriteillä ajokieltoja. 1.11.-30.4. Käyttöaika koskee Sveitsissä rekisteröityjä ajoneuvoja. Muualla rekisteröidyt noudattaa rekisteröintimaan sääntöjä. Talvirengaspakkoa ei ole, mutta ilman talvivarustusta ajavalle voidaan antaa sakko, mikäli esim. tukkii tien. 80 km/t yleisrajoitus. Takalasiin laitettava irrotettava nopeusmerkki "80" kun nastat alla. Lumiketjut on pakolliset niiden käyttöä osoittavan merkin alueella.
Tanska   X 1.11.-15.4. Ei talvirengaspakkoa.
Tšekki X     Nastarenkaat on kielletty. Lumiketjuja saa käyttää vain silloin, kun tiellä on tarpeeksi lunta suojaamaan tien pintaa. Lumiketjuja suositellaan, jos liikennemerkissä lukee ”sněhové řetězy". 1.11.-31.3. välisenä aikana talvirenkaat ovat pakolliset henkilöautoille ja pakettiautoille, jos tiellä on jäätä tai lunta. Talvirenkaat ovat pakolliset myös, jos lämpötila on alle +4 astetta ja on odotettavissa, että sataa lunta tai tien pinta jäätyy. Yli 3,5 tonnin painoisissa ajoneuvoissa talvirenkaat ovat pakolliset vain vetäviin pyöriin.
        Talvirenkaat ovat pakolliset säästä riippumatta myös, jos tiellä on pyöreä sininen liikennemerkki, jossa auton ja lumihiutaleen kuva. Talvirengaspakko on tällöin voimassa, vaikka tie olisi sula.
Turkki   X 1.12.-1.4. Kaupallisilla ajoneuvoilla talvirengaspakko.
Ukraina   X Talvirenkaat pakolliset marraskuu - maaliskuu Lumiketjut sallittu
Unkari X     Nastarenkaat on kielletty. Lumiketjuja saa käyttää, mikäli tienpinta on lumen peitossa. Lumiketjujen käyttö tai niiden hallussapito autossa saattaa olla pakollista, jos keli niin vaatii. Lumiketjuilla ajettaessa suurin sallittu nopeus on 50 km/t.
Valko-Venäjä   X Talvirengaspakko 1.12.-1.3. Nastarengasmerkki takalasiin. Lumirenkaat hyväksytään talvisilla keleillä.
Venäjä   X 1.12.-1.3. Nastarenkaiden ja lumiketjujen käyttö on sallittu. Nastarenkaita käytettäessä on kuitenkin suositeltavaa hankkia nastarengasmerkki. Nastarenkaita ei saa käyttää kesä-, heinä-, ja elokuussa. Lumiketjujen käyttö on suositeltavaa Ural-vuoristossa.
Viro   X 1.10.-30.4. 1.12.-1.3. on käytettävä talvirenkaita. Aikaväli voi vaihdella lokakuusta huhtikuuhun sääolosuhteista riippuen. Maassa vierailevien autoilijoiden tulee tarkastaa maan sääolosuhteet, jos aikoo ajaa maassa lokakuun ja huhtikuun välillä.