Automatkailijan Ruotsi

Ruotsi

Automatkailijan Ruotsi

Ruotsilla on 3 218 km rantaviivaa Itämerellä ja Pohjanlahdella. Maan länsiosassa on Norjaa ja Ruotsia erottava Skandien vuoristo. Ruotsin suurin pituus pohjois-etelä-suunnassa on 1 572 km ja suurin leveys länsi–itä-suunnassa on 499 km. Maarajaa on Suomen kanssa 614 km ja Norjan kanssa 1 619 km.

Maan matalin kohta on Kristianstadin lähellä oleva Hammarjärvi (2,41 m merenpinnan alapuolella). Maan korkein huippu on Kebnekaise (2 111 m).

Noin 15 % Ruotsista sijaitsee pohjoisen napapiirin pohjoispuolella. Etelä-Ruotsi on maatalousvaltaista ja maan pohjoisosa enimmäkseen metsää. Koko maan pinta-alasta noin 65 % on metsien peitossa. Gotlanti ja Öölanti ovat maan suurimmat saaret. Vänern ja Vättern ovat suurimmat järvet. Vänern on Euroopan kolmanneksi suurin järvi. Ruotsin pisin silta yhdistää Manner-Ruotsin ja Öölannin saaren (6 072 m). Maan korkein silta on Högakusten-silta Angermanlandissa. Silta on 180 metriä Angermanjoen yläpuolella ja muistuttaa Kalifornian Golden Gate siltaa.

Automatkailijan Ruotsi

Yleistietoa Ruotsista

Pinta-ala 450 295 km²
Asukasluku 10,1 milj.
Väestöntiheys 23,7 as. /km²
Valtakieli ruotsi
Hallitusmuoto kuningaskunta
Pääkaupunki Tukholma 952 000, Tukholma ympäristöineen 2,3 milj
Muita kaupunkeja Göteborg 549 800 Malmö 280 400 Uppsala 140 400

Apua ongelmatilanteissa

Hätänumerot

Poliisi: 112 (jos ei ole kyseessä hätätilanne, voi soittaa numeroon 114 14. Numero yhdistyy automaattisesti lähimmälle poliisiasemalle.)

Ambulanssi: 112

Palokunta: 112

Tiepalvelu

Puhelin: 020 912 912 (Assistancekåren) ilmainen numero ruotsalaisesta lankapuhelimesta tai +46 8 627 5757 ulkomaisesta lanka- tai matkapuhelimesta. Apu on maksullista.

Autoliiton (e)Plus- tai (e)Premium-jäsen soittaa Suomeen Autoliiton palvelukeskukseen. Puhelinnumero on jäsenkortissa.

Päivitetty 4/2024.

 

Tärkeät yhteystiedot

  • Poliisi 112
  • Ambulanssi 112
  • Palokunta 112

Moottorin matkavinkit Ruotsiin

Autoliiton jäsenlehti Moottori reissaa ja esittelee mielenkiintoisimmat matkakohteet niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Moottori.fi
Automatkailijan Ruotsi

Ruotsin ruuhkaveroista aiheettomia maksuvaatimuksia

EPASS24:n tammikuussa 2024 antamien ohjeiden mukaan laskua ei pidä kiireesti maksaa lisämaksujen pelossa, vaan ensimmäiseksi kannattaa tehdä maksun uudelleenkäsittelypyyntö (tai soittaa EPASS24:n suomalaiseen palvelunumeroon 09-42 419 159).

Lähetetyssä laskussa olevan ohjeen mukaan laskun saanut auton omistaja on kuitenkin velvollinen maksamaan laskun annetun ajan puitteissa (= 30 vrk), vaikka maksu olisi virheellinen tai aiheeton.

Valitus pitää tehdä 60 päivän kuluessa ruuhkaveron perimispäivästä. Skatteverk tutkii tapauksen, vertaa auton rekisteritietoja saatavilla oleviin kuviin ja lähettää vastauksen asiakkaalle. Käsittelyaika on keskimäärin 4–6 viikkoa. Jos valitus hyväksytään, maksu palautetaan.

Jos on saanut virheellisen päätöksen ruuhkaverosta tai infrastruktuurimaksusta, on ehdottoman tärkeää pyytää uudelleenkäsittelyä ja manuaalista tarkistusta.

Tukholman ja Göteborgin ruuhkaverojen muutoshakemus.

Motalan, Sundsvallin ja Skuru-sillan infrastruktuurimaksujen muutoshakemus.

Oikaisupyynnön voi lähettää myös postitse.

Aiheesta lisätietoa kohdassa MAKSULLISET TIET.

  • Jos onnettomuudesta aiheutuu henkilövahinkoja ja/tai mittavia aineellisia vahinkoja, poliisille pitää tehdä ilmoitus. Onnettomuuspaikalta ei saa poistua ennen poliisin tuloa eikä ajoneuvoja saa siirtää.

    Jos onnettomuudesta aiheutuu vain vähäisiä aineellisia vahinkoja, pitää osallisten henkilöiden vaihtaa henkilötietoja ja muita tarpeellisia tietoja keskenään. Kuljettajien pitää täyttää, allekirjoittaa ja jättää itselleen kopio kansainvälisestä vahinkoilmoituslomakkeesta. Jos joku osapuoli poistuu paikalta antamatta tietojaan, hänelle voidaan langettaa sakko tai jopa vankeusrangaistus.

    Liikenneonnettomuudet villieläinten kanssa

    Onnettomuudet, joissa on osallisena isompi villieläin, tulee ilmoittaa poliisille hätänumeroon 112 tai numeroon 114 14 välittömästi. Ilmoitus on tehtävä, vaikka eläin ei olisi loukkaantunut. Onnettomuuspaikka tulee merkitä esimerkiksi heijastavalla nauhalla tai muulla selkeästi maastosta erottuvalla merkitsemiskeinolla, jotta poliisi löytäisi tapahtumapaikalle. Kun poliisille on tehty ilmoitus onnettomuudesta, paikalta saa poistua. Jos onnettomuuden osapuolena on pieni eläin, kuten mäyrä, jänis tai kettu, ei onnettomuutta välttämättä tarvitse ilmoittaa poliisille.

  • Jos onnettomuuden osapuolena on vihreän kortin järjestelmään kuuluva ulkomailla rekisteröity ajoneuvo, on suositeltavaa ilmoittaa onnettomuudesta Ruotsin vihreän kortin toimistolle.

    Yhteystiedot:
    Trafikförsäkringsföreningen (TFF)
    (Swedish Motor Insurers)
    www.tff.se

  • Hotellit

    Palvelumaksut sisältyvät laskuun. Tapana ei ole antaa juomarahaa siivoojille, portieereille tai hissien hoitajille. Jos palveluhenkilökunta on tehnyt jotain tavanomaista paremmin tai nähnyt suurta vaivaa, voi antaa 50–100 kruunua.

    Ruotsissa matkustajat kantavat yleensä laukkunsa itse huoneeseen. Jos kuitenkin asiakaspalvelija kantaa laukut, voi antaa palvelusta 20 kruunua per laukku. Siistijät arvostavat, jos saavat 20–50 kruunua tippiä/vuorokausi.

    Ravintolat ja baarit

    Palvelumaksut sisältyvät laskuun. Juhlavalla illallisella voi antaa 10–15 % ylimääräistä erinomaisesta palvelusta, tavallisella illallisella 5–10 % hyvästä palvelusta.

    Taksit

    Palvelumaksu sisältyy taksimatkan hintaan. Jos palvelu on hyvää, voi pyöristää laskua hieman ylöspäin ja pitemmällä taksimatkalla voi antaa 5–10 % palvelulisää, jos kuljettaja on esimerkiksi kantanut laukkuja.

  • Tieverkon pituus ja teiden viitoitus

    Yleisiä valtion ylläpitämiä teitä: 98 500 km.
    Yksityisiä teitä (enskilda vägar): 430 000 km.

    Lisäksi paljon pieniä yksityisteitä, jotka yleensä ovat kaikkien käytettävissä.
    Moottoriteitä: 2 185 km.
    Losseja: 40.

    Viitoitus on samankaltainen kuin Suomessa, paitsi yksityistien opasteessa on aina esimerkiksi kylän nimi.

    Enskild väg = yksityistie

    Teiden kunto

    Eurooppatiet, kansalliset valtatiet ja maakunnista toiseen johtavat tiet ovat hyvässä kunnossa. Suurin osa näistä teistä on päällystettyjä. Maailman talousfoorumin vuoden 2019 raportin (uudempaa ei ole pandemian vuoksi) mukaan Ruotsin tiet olivat 20. parhaat koko maailmassa vertailtujen 141 maan joukossa (Suomen sija 23). Ruotsin autojärjestö M Sverige kartoittaa vuosittain teiden kuntoa. Raportteihin voi tutustua verkossa: M Sverige / Resa med bil. Verkkosivuille.