Suomeksi på svenska In English Auf Deutsch
Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

Ennen matkalle lähtöä

 • Varmista, että kaikki kaikki pakolliset turvallisuusvarusteet, kuten varoituskolmio ovat mukana ajoneuvossa. Varaa ajoneuvoon mukaan myös toimiva käsivalaisin. Tarkasta valaisimen virtalähteen toimivuus säännöllisesti.
 • Pidä ajoneuvossa aina mukana heijastimia kaikkia matkustajia varten. Keltainen heijastimellinen huomioliivi on erinomainen vaihtoehto ja lisää näkyvyyttä merkittävästi myös päiväsaikaan.
 • Tutustu ajoneuvosi omistajan käsikirjaan. Pidä ohjekirja mukana ajoneuvossasi, koska tiepalvelumies tai muu auttaja saattaa tarvita sitä avustustilanteessa.
 • Selvitä vähintään eri hallintalaitteiden ja varusteiden toiminta sekä eri merkkivalojen ja ajotietokoneen ilmoitusten merkitys. Monissa autoissa ei esimerkiksi ole enää näkyviä lukkopesiä. Ohjekirjasta kannattaa selvittää, miten ovet saa avattua ja lukittua omatoimisestikin kaukosäätimen paristojen mahdollisesti ehdyttyä.
 • Varmista ennen pidemmälle matkalle lähtöä, että autosi on kunnossa. Huollata auto tarvittaessa ja korjauta tiedossasi olevat viat, jotka saattavat aiheuttaa matkan keskeytymisen.
 • Jos ajoneuvossasi on vararengas, tarkista sen kunto ja ilmanpaine. Varmista, että vararenkaan vaihtamiseen tarvittava ajoneuvoon sopiva tunkki on mukana.
 • Mikäli autossasi on vakiovarustukseen kuulumattomat erikoisvanteet, huolehdi siitä, että renkaanvaihdossa mahdollisesti tarvittavat erikoistyökalut ovat aina mukana autossa. Erikoisvanteiden kiinnityspultit eivät välttämättä sovellu autosi alkuperäisen vararenkaan kiinnittämiseen. Varmista, että autossasi on aina mukana vararenkaan kiinnittämiseen sopivat kiinnityspultit.
 • Mikäli autossasi ei ole vararengasta lainkaan, selvitä autovalmistajan toimintaohjeet rengasrikon sattuessa omistajan käsikirjasta. Varmista, että autosi varustukseen mahdollisesti kuuluvat renkaan väliaikaiseen paikkaukseen tarvittavat välineet ovat kunnossa (esim. paikkausaerosolin päiväys ei ole vanhentunut) ja aina mukana autossa.
 • Talvella liikkuessasi varaa autoon mukaan lämpimiä vaatteita ja huopia. Moottorin rikkouduttua lämpötila autossa laskee erittäin nopeasti.
 • Tarkasta tai tarkastuta nestepintojen taso säännöllisesti. Öljyn ja pesunesteen lisääminen onnistuu helposti itsekin.
 • Nykyään uudetkin autot saattavat kuluttaa öljyä niin, että sitä pitää lisätä moottoriin myös huoltojen välillä. Mikäli tiedät autosi tarvitsevan öljytäydennystä myös huoltojen välillä, kannattaa jo huollon yhteydessä hankkia pieni öljypullo ja pitää se mukana autossa. Tällöin öljy on oikeaa laatua ja sitä on tarvittaessa saatavilla. Selvitä aina millaista öljyä autosi moottorissa on ja varmista, että lisättävä öljy on yhteensopivaa moottorissa jo olevan kanssa.
 • Tarkasta valojen toimivuus säännöllisesti ja vaihda tai vaihdata rikkoutuneet polttimot ensitilassa. Varalla kannattaa pitää ainakin ajovalojen varapolttimo / polttimot. Polttimotyyppi selviää ohjekirjasta, mutta helppoa on hankkia ne esimerkiksi huollon yhteydessä.

Moottori-lehti
Moottori-lehti nyt myös verkossa!
Selaa: