Suomeksi på svenska In English Auf Deutsch
Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

EcoRun

Vakioautolla pihistellen

EcoRun eli taloudellisuusajo on autourheilua, jossa ajetaan annettu reitti jaksotettuna eripituisiin osuuksiin, joille annetaan omat ajoajat. Reitti ajetaan vakioautoilla liikennesääntöjä noudattaen, mahdollisimman vähän polttoainetta käyttäen.

Tarkemmin lajin luonteesta kohdasta Lajiesittely

Bridgestone tukee EcoRunia

Bridgestone teki yhteistyösopimuksen, jolla se tukee EcoRunia ja tuo samalla esille omaa Ecopia-sarjaansa.

Kilpailijat voivat voittaa kaksi Ecopia-rengassarjaa cup-kilpailuihin osallistumalla. Toisen rengassarjan voittaa cupin paras pari. Toinen arvotaan kaikkien lisenssikilpailijoina osallistuneiden karttureiden ja kuljettajien kesken. Jokainen osallistumiskerta kasvattaa voiton mahdollisuutta!

AL-autopalvelukeskukset tukevat EcoRunia

Autoliiton uusi ja laajeneva AL-autopalvelukeskustoiminta lisää tunnettuuttaan ja osallistuu cup-kilpailujen luokkavoittajien palkitsemiseen.

Get Flash to see this player.

Kuopion Autokauppa EcoRunin voittajapari Jukka Johansson - Kari Ståhlberg esittäytyvät

Kilpailukauden avaus Savossa 15.3.

Kuopion Autokauppa EcoRun - Savon Pihistyksessä ajoi 18 autokuntaa, mikä on kaksi enemmän kuin vuosi sitten. Reitti oli erinomaisen kompakti: lyhyt, nopea ja pienellä alueella ajettu, joten asemamiehityksetkin sujuivat hienosti. Shell-huoltamolla oli tohinaa; autoja ja ihmettelijöitä kuin rallin huoltoparkissa. Onneksi autoja ei tarvinnut huoltaa, sillä reitti oli hieno, päivä kaunis ja lumisade etelämpänä. Saimme siis taas tänä vuonna ajaa mukavan kilpailun!

Luokkia oli kaksi, bensiini ja diesel. Pienimmällä ajoivat bensassa Terho Havumäki - Jari Valkjärvi autonaan Toyota Prius+. Plussa-malli on se isompi Prius eli 7-paikkainen auto. Dieseleissä ajoivat Jukka Johansson - Kari Stählberg Opel Insignian uusimmalla uudella 2-litraisella dieselillä ja se osoittautui taitavissa käsissä hyväksi uutuusautoksi myös taloudellisuusautona.

Reitti oli haastava koska, osa tiestöstä oli pinnaltaan tahmaisia ja se teki kulusta kaikkea muuta kuin rullaavaa. Jaksot 2 ja 3 olivat tässä kelissä kova koetus. Jaksojen aikana mitattiin kuka tuntee autonsa parhaiten ja kuka osaa autonsa ominaisuudet tarkoituksenmukaisemmin hyödyntää.

Kilpailuun tulokset kohdasta Tulokset 2014 Results. Siellä on sekä pdf-tiedostot, mutta myös avoin Excel-taulukko.

Bridgestonen Ecopia-rengassarja arvotaan kaikkien kauden aikana lisenssillä ajaneiden kesken. Nyt ensimmäiset arpaliput on pudotettu arvontalaatikkoon; niin kartturit kuin kuljettajatkin omansa. Seuraava mahdollisuus on 17.5. kilpailussa Etelä-Suomessa!

Aviksen-viikonloppuarvonnan voitti Raimo Alm. AL-autopalvelukeskusten lahjakortit niin kuljettajille kuin karttureillekin saivat Jukka Johansson, Kari Ståhlberg, Terho havumäki ja Jari Valkjärvi. Onnittelut kaikille niin kisan kuin arvontojenkin voittaneille, mutta ennen kaikkea: KIITOS KISAJÄRJESTÄJILLE ja KAIKILLE OSALLISTUJILLE!!

Neste Myllylampi EcoRun 17.5.

Seuraa kilpailun tiedotusta kilpailun sivulla. Facebookista voit seurata asioita myös ilman että sinulla on tunnuksia. Omat kommentit  voivat kuitenkin kirjoittaa vain ne, joilla on Facebook-tili. (Kilpailun nimi ja paikkakunta ovat muuttuneet. Oli aiemmin Neste Muurala)

Kilpailut 2014

Katso kilpailut kohdasta Kilpailut ja Kilpailukalenteri

Täsmentynyttä tietoa NEZ-kilpailusta. Päivämäärä kisalle on 6.-7.6. ja juhlat 8.6.2014. Katso lisätietoa kohdasta Kilpailut. (Vuoden 2015 NEZ-kilpailua on kaavailtu Tanskan Horsensiin.)

Säännöt

Katso vuoden 2014 säännöt kohdasta Säännöt

AKK:n Mestareidenilta Vierumäellä 30.11.2013

Taloudellisuusajon kansallisen cupin voittajapari (vaikkakin eri autokunnista kuljettaja ja kartturi) sekä NEZ:n kolme parasta palkittiin isossa kansallisessa gaalassa Vierumäen urheiluopistolla.

Alemmassa kuvassa ovat NEZ EcoRun Cupin Toyotan kolmoisvoittajat. Voittoisa kisa ajettiin Lahden ympäristössä elo-syyskuun vaihteessa Lahden ja Helsingin maisemissa. 

Lisää kuvia (33 kpl) Mestareidenillasta. Kuvat ovat pieniä ja kuvat eivät ole järjestyksessä. Jos haluat ison kuvan (tulostukseen sopivan), hae se tästä osoitteesta (kuvat ovat hyvin isoja)

Kotimaiset EcoRun Cupin 2013 kultamiehet Raimo Alm (vasemmalla) ja Jari Hannula AKK:n Mestareidenillassa pokaalipallilla
Toyotan voittoisa NEZ-tiimi: Jorma Uusitalo (vas.), Kari Hytönen, Kari Kaistinen, Jari Hannula, Tuomo Kuosmanen ja Timo Huusko

AL:n palkintojenjako Helsingissä 21.11.2013

AL:n palkintojenjako- ja keskustelutilausuus marraskuussa 2013 oli onnistunut. Vastaava "iltama" on suunnitteilla loka-marraskuulle 2014.

EcoRun-kausi 2013 oli hyvin mielenkiintoinen kansallisesti ja suomalaisille hyvin menestyksellinen kansainvälisesti. Kauden palkitsemisissa Autoliitossa 21.11.2013 olivat pokaaleitaan noutamassa (vasemmalta) Raimo Alm, Tuomo Kuosmanen, Markku Lehisto, Timo Huusko ja Jari Hannula. Paikalle eivät nyt päässeet Kari Kaistinen, Kari Mäkinen, Jorma Uusitalo eikä Kari Hytönen.

Miten vähällä kulkee...?

Kauden pienimmän kulutuksen 2,87 litraa sadalla kilometrillä saavutti pari Pertti Honkanen - Vesa Tiainen VW Lupo 3L -mallilla (muuntelematon Lupo). Seuraavaksi paras tulos oli 3,25 litraa sadalla kilometrillä, minkä tekivät Markku Lehisto - Raimo Alm aivan uusimman mallisella Volvo V40 D2:lla kauden viimeisessä kilpailussa. Kauas ei jäänyt paras bensa-auton suorituskaan: Toyota Prius 3,72 l /100 km kuljettajinaan Jari Hannula - Kari Kaistinen.

Lajin ulkopuolisille on hyvä täsmentää, että kyse ei ole mistään hiljaisesta ajamisesta tasaisella lentokentällä, vaan kilpailureitit kulkevat mielenkiintoisilla teillä, joissa on aimo annos ajamisen haastetta mukana. Taloudellisuusajokilpaileminen ei ole tylsää köröttelyä!

NEZ-mestaruudet Suomeen

Kahden päivän ja 450 kilometrin tiukan kisaamisen jälkeen saatiin NEZ EcoRunin Cupin voittajat tietoomme. Onnittelut heille: Kultaa voitti pari Jari Hannula - Kari Kaistinen. Toiseksi tuli Kari Hytönen - Jorma Uusitalo, jotka taukovuosista huolimatta osoittivat osaamisensa. Hieno "Kimi-teko"! Pronssin nappasivat Timo Huusko - Tuomo Kuosmanen. Mitalisijat menivät Toyota hybridimalleille, mutta vielä neljäs sija oli hybridi: Mercedes-Benz E 300 kuljettajina Petri Munukka ja Kalle Toivola. Viides sija on perinteisellä, mutta tehokkaalla BMW 318d diesel-teknologialla ajaneen parin Timo Eväsoja - Ari Parkkinen. Hieno suoritus sekin!

Kuvia netissä molemmista päivistä. Sama kuva on Flickrissä kaksi kertaa, anteeksi selaamisen vaikeus! Kuvia on paljon ja joudut painamaan pari kertaa sivun alalaidasta Next...

Onnittelut 2013 AL-Sport EcoRun Cup voittajille!

Kauden kolmessa kilpailussa ratkottiin mestaruudet. Kuljettajien parhaimmisto on Jari Hannula kultaa, Markku Lehisto hopeaa, Timo Huusko pronssia, Ahti Viitanen, Juha Kokko ja Matti Sinervä.

Kartanlukijoiden kunnialista on Raimo Alm (kulta), Tuomo Kuosmanen (hopea), Kari Mäkinen (pronssi) ja Leena Sinervä pistesijoille.

Kilpailijoiden kulutukset testilenkillä ja osalla vielä koko kisan kulutustieto 20.4.2013

Testaa taloudellisen ajon taitosi testilenkillä

LänsiAuto EcoRun kilpailussa oli ensimmäinen jakso (lähtö - aikatarkastusasema 1) netissäkin oleva LänsiAuton testilenkki. Käy sinäkin ajamassa se ja vertaa tuloksia kisassa saavutettuihin lukuihin!

Testilenkeissä on valmiiksi laadittuja reittejä. Lisänä on Oma ajo -nimikkeellä muualla ajamiasi tuloksia varten. Sellainen voi olla oma vakiolenkkisi tai tankkausväleillä saamasi tulos.Testilenkkien ohjeisiin pääset täältä.

Kirjaa kulutus ja vertaa sitä muiden tuloksiin. Toivomme monia kirjauksia samalta henkilöltä ja samalta lenkiltä. Ei muuta kuin kirjaamaan omia tuloksia!

Voit myös itse tehdä uusia testilenkkejä eri puolille Suomea. Voit olla testilenkkiasiasta yhteydessä järjestöpäällikkö Taina Kytäjä-Roimuun (taina.kytaja-roimu(at)autoliitto.fi).

EcoRun-tiedotusta muualla

Facebookissa ja Twitterissä voit seurata EcoRunia myös ilman omaa tiliä. Käy vilkaisemassa tästä Facebook-sivua (facebook.com/EcoRunTaloudellisuusajo) ja Twitteriä (twitter.com/ecorunrally)! Ne, joilla on Facebook-tili, saisivat mieluusti kirjautua tykkääjiksi ja Twitterissä seuraajiksi.

Moottori-lehti
Moottori-lehti nyt myös verkossa!
Selaa: