Suomeksi på svenska In English Auf Deutsch
Pienennä tekstin kokoa Suurenna tekstin kokoa Tulostettava versio

EcoRun

Vakioautolla pihistellen

EcoRun eli taloudellisuusajo on autourheilua, jossa ajetaan annettu reitti jaksotettuna eripituisiin osuuksiin, joille annetaan omat ajoajat. Reitti ajetaan vakioautoilla liikennesääntöjä noudattaen, mahdollisimman vähän polttoainetta käyttäen.

Uutisia

(25.11.2015) Ensi vuoden lajisäännöistä on ehdotus kohdassa Säännöt. Kiitos kaikille aktiiveille käydystä keskustelusta! 

(14.11.2015) Materiaalipankkiin on laitettu Skoda Economy Runin ja Tanskan vanhentuneet EcoRallyn säännöt. Kun nyt uudistamme omia kansallisia sääntöjämme, niin olen viitannut tarpeeseen koordinoida sääntöjä oman NEZ-alueemme sisällä, sekä toissijaisesti myös CEZ-alueen kanssa yhteiskilpailut mahdollistaviksi. Pidä pääajatuksena mitä tahansa muutosta miettiessäsi, että tuoko se uusia kilpailijoita tai aktivoiko se muiden kansallisuuksien kilpailijoita tulemaan meille kilpailuihin mukaan.

Sääntötalkoot jatkuvat vielä 20.11. asti. Sääntötalkoista pieni kirjoitus netissä.

(12.11.2015) Ensi vuoden kilpailukalenteri on täsmentynyt Savon Pihistyksen osalta. Kilpailu on maaliskuussa (päivä ilmoitetaan myöhemmin). Tietoa muista kilpailuista tämän osion alla.

(20.09.2015) Vesa Karhusaari - Jyrki Kumpulainen hienosti neljänsiä Skoda Economy Run -kilpailussa Tsekeissä. He olivat myös paras ulkomaalainen kilpailijapari. Markku Lehsito - Bjarne H. Christophersen olivat kahdeksas ja Ulrik Hejl - TT 36. Kaikilla heillä oli Skoda Citygot. Tuloslista tässä..Kisassa oli mukana 52 autokuntaa, hieno määrä kilpailijoita! Ensi vuonna tänne sankoin suomalaisjoukoin! Päivämääräon 17.9.2016, minkä voit laittaa kalenteriisi ja lomasuunnitelmat tehdä sen mukaan!

(3.9.2015) Moottorilehden juttu Lahden EcoRun-kisasta. Cup-tulokset on nyt lajiteltu oikein pisteiden mukaan. 

(29.8.2015) Vesijärven Auto EcoRun on ajettu ja mestarit löydetty! Niin kilpailun kuin cup-tulokset löytyvät kohdasta Tulokset 2015.

Kilpailun voitti Jari Hannula - Janne Saarikoski, jotka saavuttivat cupissa toisen sija. Cupin voitti Markku Lehisto - Raimo Alm, jotka sijoittuivat tässä kisassa kolmansiksi. Vesijärven kisan toisen sijain saivat Timo Huusko - Tuomo Kuosmanen. Huusko oli cupin kolmas kuljettajissa ja Anna Maisala karttureiden kolmas. 

Anna Maisala voitti myös Bridgestone Ecopia -rengassarjan sekä Avis-lahjakortinn Rauli Koivusen kanssa.

Kiitos kaudesta kaikille: kuljettajat, kartturit, kilpailujen järjestäjät sekä tietysti iso kiitos kaikille tukijoillemme!

Kuvia vanhan tavan mukaan Flickrissä

Kohti uutta olemme menossa!

(24.5.2015) NEZ-kulta tuli Suomeen! Jari Hannula - Janne Saarikoski veivät kullan kirkkaasti ennen viime vuoden mestareita Anders Tollaas - Jan Henrikseniä. Pronssi jäi Tanskaan. Neljännen sijan vei Markku Lehisto - Raimo Alm. Ari Parkkinen - Jaakko Riikonen sijoittuivat kahdeksanneksi.

Tanskan NEZ-kisan kuvia myös Facebookissa (EcoRunTaloudellisuusajo).

(21.4.2015) LänsiAuto EcoRunin kuvia osoiteessa: Petri Staackin kuvat.

(9.3.2015) AKK, Moottoriliitto ja Autoliitto yhdessä järjestivät suuren suosion saavuttaneen 8.3.2015 Naisten ajopäivän, jossa kävi 450 - 500 ihmistä. Kolme Toyota Auris hybdidiautoa oli liki koko ajan ajossa. Kiitos kaikille lajiin tutustuneille!

Seuraavat kilpailut

Kotimaan kilpailut on ajettu ja tulokset löytyvät kohdasta Tulokset 2015. Siellä on myös NEZ-kilpailun tulokset. 

2016 kilpailuja ovat:

maalikuussa 2016 Savon Pihistys

toukokuussa Neste Myllylampi EcoRun 21.5.2016

kesäkuussa 1000 Lakes EcoRun 17.-18.6.2016

syyskuussa Skoda Economy Run Tsekeissä 17.9.2016

lokakuussa NEZ-kilpailu Tanskassa 28. - 29.10.2016

 

 

 

Bluechem PRO-TEC tukee EcoRunia

Uusin lajin tukija on maailmanlaajuinen moottorinhuoltotuotteiden ja -konseptien kehittäjä ja valmistaja. Tuotteita Suomessa markkinoi Bluechem Group Finland.

Heitä kiinnostaa taloudellisuusajo ja moottoriurheilu, sillä heidän tuoteensa on tarkoitettu parantamaan suorituskykyä ja auttamaan puhtaampiin pakokaasupäästöihin. Autojen polttoainetaloudellisuuskin paranee, mistä on Moottorissa 5/2013 ollut pikatesti. Tällaiset tuotteet ja moottorin huoltokonseptit kiinnostavat varmasti taloudellisuusajajia!

Suunnitelmissa on, että Savon Pihistyksessä on PRO-TEC-tuote-esittelyjä.

Bridgestone tukee EcoRunia

Bridgestone on jatkanut yhteistyötä EcoRunin kanssa, minkä tarkoitus on tukea EcoRunia ja tuo samalla esille Ecopia-rengasmalleja erityisesti poltoainetaloudellisuudesta kiinnostuneille. Klikkaa oikean bannerin Bridgestone-kuvaa, niin saat lisätietoja.

Cup-sarjavoitollaan Jari Hannula voitti Ecopia-rengassarjan. Toinen rengassarja arvottiin kaikkien osallistuneiden kesken ja sen sai kartturi Kari Ståhlberg. Renkaat on jo toimitettu voittajille!

AL-autopalvelukeskukset tukevat EcoRunia

Autoliiton uusi ja koko ajan laajeneva AL-autopalvelukeskustoiminta lisää tunnettuuttaan ja osallistuu cup-kilpailujen luokkavoittajien palkitsemiseen. AL Autopalvelut Oy jatkaa yhteistyötään myös vuonna 2015.

AL-autopalvelukeskusten lahjakortit ovat vuonna 2014 voittaneet Jukka Johansson, Kari Ståhlberg, Kari Mäkinen, Ahti Viitanen, Janne Saarikoski, Jari Hannula, Markku Lehisto, Raimo Alm, Terho Havumäki ja Jari Valkjärvi. Osa heistä sai lahjakortin useampaan kertaan. Lahjakortin voi käyttää AL-palvelukeskuksessa tai sen yhteydessä olevassa AL-Shopissa!

Avis tukee EcoRunia

Autoliiton yhteistyökumppani Avis on kauden aikana lahjoitatnut jokaiseen EcoRun-kilpailuun autovuokrauslahjakortin. Sen ovat kauden aikana voittaneet Kalervo Westerlund, Jenni Rossi,

Kalervo Westerlund sai Skarv-lintupalkinnon Norjan KNA Bodöltä

Kalervo Westerlund sai KNA Bodön taloudellisuusajokilpailun yhteydessä harvinaisen tunnustuksen, mikä on korkein KNA:ssa jaettava kunnianosoitus. Westerlundin saama Skarv-lintu on numero yhdeksän ja häntä sen ovat saaneet mm. Peter Sohlberg, Ole Nielsen, Martin Scahnke ja Steinar Jortun.

Kilpailu oli Kalervon 853. startti autokilpailuun. Kunnioitettava ja arvostettava määrä, mikä on tuonut hänelle myös hyviä sijoituksia ja mestaruuksia niin taloudellisuusajo-, tasanopeus-, autosuunnistus kuin liikennekilpailuissakin. Kalervo on voitatnut kahdesti Pohjoismaiden mesteruuden EcoRunissa.

Katso juttu Avisa Kalervosta Midnight Sun EcoRun -kilpailussa Nordland -lehden nettiversiosta http://www.an.no

NEZin EcoRun mestaruudet 2014 ratkottu Norjan Bodössä

Lofoottien lähellä ajettiin yökilpailu, jonka pituus oli 407 km. Mestaruudet ovat:

Kultaa Anders Tollaas (N) - Jan Henriksen (N), Honda Civic diesel

Hopea Ulrik Hejl (DK) - Ulf Hackenberger (DK), Ford S-Max 1,6 TDCi diesel

Pronssi Markku Lehisto (FIN) - Raimo Alm (FIN), Volvo V60 D4 diesel

Anders Tollaas soitti ja kiitti suomalsia lahjasta ja muistamisesta 70-vuotispäivänään. Mieluinen lahja oli varmasti myös NEZ-mestaruus! Hän pyysi väliitämään Myös terveisensä ja kiitoksensa myös Honda Suomelle, joka lainasi hänelle viime vuonna Civic dieselin. Silloin ei tullut mestaruutta, mutta nyt oli sen vuoro!

Kalervo Westerlund - Vesa Karhusaari sijoittuivat kisassa viidenneksi. Kisa oli Kalervon 853. starttinsa autokilpailuun!

Hopeasijan Ulrik Hejl sai lehtijutun Avisa Nordland -lehteen. Juttu on tehty ennen kilpailua ja julkaistiin 18.6. ja tässä linkki juttuun.

Neste Myllylampi EcoRun 17.5. ajettu!

Kilpailu ajettu kauniissa säässä ja muutoinkin miellyttävissä puitteissa! Tulokset löydät kohdasta Tulokset 2014 Results. Seuraa kilpailun tiedotusta kilpailun sivulla.

Nyt Jaakon ottamat katseluun sopivat kuvat netissä. (Linkki vie kyllä ottamiini kuviin, mutta ei ainoastaan Neste Myllylampi EcoRuniin, jotka laitoin kansioon "EcoRunRally 2014". Jos löydät sen, niin katso kuvat. Korjaan kun saan apua muuttuneen Flickrin toimintoihin.)

Julkaisuun sopivina samat kuvat täältä. Lähetä sinäkin linkkejä omiin kuviisi!

Diesel-luokan voiton vie Ahti Viitanen - Kari Mäkinen. Toiseksi kiri Minna Sillankorva (kyllä SE Minna Sillankorva) - Niklas Virta Mazdan #OnnellistenAjokoulu yhteisenä taustana. Kolmanneksi sijoittui Vesa Rainio - Henri Hautamäki.

Bensiiniluokassa voiton nappasi Jari Hannula - Janne Saarikoski Toyota Priuksella, autokouluautolla! Renkaat olivat Bridgestone Ecopiat ja heidän ajoaan oli mahdollista seurata livenä. Ajoa voi kyllä analysoida Drivecon sivuilta jälkikäteenkin. Linkki on aivan sama kuin Online-seurannassa.

Toisen sijan saivat Tuomo Kuosmanen - Timo Huusko, joiden Ecopia-ajo oli myös seurannassa.

Kolmas oli Kalervo Westerlund - Jorma Reunanen, jotka saivat Toyota Espoosta Auris hybridin lainaan. Kolmas sija oli hieno kiitos autolainasta!

Hyvä osoitus osaamisesta kaikilta luokissaan mainiosti sijoittuneilta!

Yleiskilpailun voitti Jari Hannula - Janne Saarikoski. Toinen sija BMW-kuskeille Timo Eväsoja - Ari Parkkinen. Kolmansia olivat Minna Sillankorva - Niklas Virta Mazda3:lla. Voiton vei bensahybridi, mutta muilla olivat turbodieselit menestyksen pohjana.

Kilpailukauden avaus Savossa 15.3.

Kuopion Autokauppa EcoRun - Savon Pihistyksessä ajoi 18 autokuntaa, mikä on kaksi enemmän kuin vuosi sitten. Reitti oli erinomaisen kompakti: lyhyt, nopea ja pienellä alueella ajettu, joten asemamiehityksetkin sujuivat hienosti. Shell-huoltamolla oli tohinaa; autoja ja ihmettelijöitä kuin rallin huoltoparkissa. Onneksi autoja ei tarvinnut huoltaa, sillä reitti oli hieno, päivä kaunis ja lumisade etelämpänä. Saimme siis taas tänä vuonna ajaa mukavan kilpailun!

Luokkia oli kaksi, bensiini ja diesel. Pienimmällä ajoivat bensassa Terho Havumäki - Jari Valkjärvi autonaan Toyota Prius+. Plussa-malli on se isompi Prius eli 7-paikkainen auto. Dieseleissä ajoivat Jukka Johansson - Kari Stählberg Opel Insignian uusimmalla uudella 2-litraisella dieselillä ja se osoittautui taitavissa käsissä hyväksi uutuusautoksi myös taloudellisuusautona.

Reitti oli haastava koska, osa tiestöstä oli pinnaltaan tahmaisia ja se teki kulusta kaikkea muuta kuin rullaavaa. Jaksot 2 ja 3 olivat tässä kelissä kova koetus. Jaksojen aikana mitattiin kuka tuntee autonsa parhaiten ja kuka osaa autonsa ominaisuudet tarkoituksenmukaisemmin hyödyntää.

Kilpailuun tulokset kohdasta Tulokset 2014 Results. Siellä on sekä pdf-tiedostot, mutta myös avoin Excel-taulukko.

Bridgestonen Ecopia-rengassarja arvotaan kaikkien kauden aikana lisenssillä ajaneiden kesken. Nyt ensimmäiset arpaliput on pudotettu arvontalaatikkoon; niin kartturit kuin kuljettajatkin omansa. Seuraava mahdollisuus on 17.5. kilpailussa Etelä-Suomessa!

Aviksen-viikonloppuarvonnan voitti Raimo Alm. AL-autopalvelukeskusten lahjakortit niin kuljettajille kuin karttureillekin saivat Jukka Johansson, Kari Ståhlberg, Terho havumäki ja Jari Valkjärvi. Onnittelut kaikille niin kisan kuin arvontojenkin voittaneille, mutta ennen kaikkea: KIITOS KISAJÄRJESTÄJILLE ja KAIKILLE OSALLISTUJILLE!!

AKK:n Mestareidenilta Vierumäellä 30.11.2013

Taloudellisuusajon kansallisen cupin voittajapari (vaikkakin eri autokunnista kuljettaja ja kartturi) sekä NEZ:n kolme parasta palkittiin isossa kansallisessa gaalassa Vierumäen urheiluopistolla.

Alemmassa kuvassa ovat NEZ EcoRun Cupin Toyotan kolmoisvoittajat. Voittoisa kisa ajettiin Lahden ympäristössä elo-syyskuun vaihteessa Lahden ja Helsingin maisemissa. 

Lisää kuvia (33 kpl) Mestareidenillasta. Kuvat ovat pieniä ja kuvat eivät ole järjestyksessä. Jos haluat ison kuvan (tulostukseen sopivan), hae se tästä osoitteesta (kuvat ovat hyvin isoja)

Kotimaiset EcoRun Cupin 2013 kultamiehet Raimo Alm (vasemmalla) ja Jari Hannula AKK:n Mestareidenillassa pokaalipallilla
Toyotan voittoisa NEZ-tiimi: Jorma Uusitalo (vas.), Kari Hytönen, Kari Kaistinen, Jari Hannula, Tuomo Kuosmanen ja Timo Huusko

AL:n palkintojenjako Helsingissä 21.11.2013

AL:n palkintojenjako- ja keskustelutilausuus marraskuussa 2013 oli onnistunut. Vastaava "iltama" on suunnitteilla loka-marraskuulle 2014.

EcoRun-kausi 2013 oli hyvin mielenkiintoinen kansallisesti ja suomalaisille hyvin menestyksellinen kansainvälisesti. Kauden palkitsemisissa Autoliitossa 21.11.2013 olivat pokaaleitaan noutamassa (vasemmalta) Raimo Alm, Tuomo Kuosmanen, Markku Lehisto, Timo Huusko ja Jari Hannula. Paikalle eivät nyt päässeet Kari Kaistinen, Kari Mäkinen, Jorma Uusitalo eikä Kari Hytönen.

Miten vähällä kulkee...?

Kauden pienimmän kulutuksen 2,87 litraa sadalla kilometrillä saavutti pari Pertti Honkanen - Vesa Tiainen VW Lupo 3L -mallilla (muuntelematon Lupo). Seuraavaksi paras tulos oli 3,25 litraa sadalla kilometrillä, minkä tekivät Markku Lehisto - Raimo Alm aivan uusimman mallisella Volvo V40 D2:lla kauden viimeisessä kilpailussa. Kauas ei jäänyt paras bensa-auton suorituskaan: Toyota Prius 3,72 l /100 km kuljettajinaan Jari Hannula - Kari Kaistinen.

Lajin ulkopuolisille on hyvä täsmentää, että kyse ei ole mistään hiljaisesta ajamisesta tasaisella lentokentällä, vaan kilpailureitit kulkevat mielenkiintoisilla teillä, joissa on aimo annos ajamisen haastetta mukana. Taloudellisuusajokilpaileminen ei ole tylsää köröttelyä!

NEZ-mestaruudet Suomeen

Kahden päivän ja 450 kilometrin tiukan kisaamisen jälkeen saatiin NEZ EcoRunin Cupin voittajat tietoomme. Onnittelut heille: Kultaa voitti pari Jari Hannula - Kari Kaistinen. Toiseksi tuli Kari Hytönen - Jorma Uusitalo, jotka taukovuosista huolimatta osoittivat osaamisensa. Hieno "Kimi-teko"! Pronssin nappasivat Timo Huusko - Tuomo Kuosmanen. Mitalisijat menivät Toyota hybridimalleille, mutta vielä neljäs sija oli hybridi: Mercedes-Benz E 300 kuljettajina Petri Munukka ja Kalle Toivola. Viides sija on perinteisellä, mutta tehokkaalla BMW 318d diesel-teknologialla ajaneen parin Timo Eväsoja - Ari Parkkinen. Hieno suoritus sekin!

Kuvia netissä molemmista päivistä. Sama kuva on Flickrissä kaksi kertaa, anteeksi selaamisen vaikeus! Kuvia on paljon ja joudut painamaan pari kertaa sivun alalaidasta Next...

Onnittelut 2013 AL-Sport EcoRun Cup voittajille!

Kauden kolmessa kilpailussa ratkottiin mestaruudet. Kuljettajien parhaimmisto on Jari Hannula kultaa, Markku Lehisto hopeaa, Timo Huusko pronssia, Ahti Viitanen, Juha Kokko ja Matti Sinervä.

Kartanlukijoiden kunnialista on Raimo Alm (kulta), Tuomo Kuosmanen (hopea), Kari Mäkinen (pronssi) ja Leena Sinervä pistesijoille.

Kilpailijoiden kulutukset testilenkillä ja osalla vielä koko kisan kulutustieto 20.4.2013

Testaa taloudellisen ajon taitosi testilenkillä

LänsiAuto EcoRun kilpailussa oli ensimmäinen jakso (lähtö - aikatarkastusasema 1) netissäkin oleva LänsiAuton testilenkki. Käy sinäkin ajamassa se ja vertaa tuloksia kisassa saavutettuihin lukuihin!

Testilenkeissä on valmiiksi laadittuja reittejä. Lisänä on Oma ajo -nimikkeellä muualla ajamiasi tuloksia varten. Sellainen voi olla oma vakiolenkkisi tai tankkausväleillä saamasi tulos.Testilenkkien ohjeisiin pääset täältä.

Kirjaa kulutus ja vertaa sitä muiden tuloksiin. Toivomme monia kirjauksia samalta henkilöltä ja samalta lenkiltä. Ei muuta kuin kirjaamaan omia tuloksia!

Voit myös itse tehdä uusia testilenkkejä eri puolille Suomea. Voit olla testilenkkiasiasta yhteydessä järjestöpäällikkö Taina Kytäjä-Roimuun (taina.kytaja-roimu(at)autoliitto.fi).

EcoRun-tiedotusta muualla

Facebookissa ja Twitterissä voit seurata EcoRunia myös ilman omaa tiliä. Käy vilkaisemassa tästä Facebook-sivua (facebook.com/EcoRunTaloudellisuusajo) ja Twitteriä (twitter.com/ecorunrally)! Ne, joilla on Facebook-tili, saisivat mieluusti kirjautua tykkääjiksi ja Twitterissä seuraajiksi.